Живко Тодоров: Няма искане за джамия в кв. “Лозенец”, новината е фалшива

STZAGORA.NET
*
P1380704В Община Стара Загора няма постъпил проект за джамия на територията на кв. “Лозенец”, съответно няма и издадено разрешително за такъв строеж. Новината е фалшива, касае се за откровена спекулация. Това съобщи на извънредна пресконференция днес кметът Живко Тодоров, заедно с главния архитект Виктория Грозева и председателя на Общинския съвет Таньо Брайков. Поводът беше изпратена до медиите преди обед негативна позиция от страна на ВМРО – Стара Загора по темата за джамия в града, която тема се повдига от време на време в публичното пространство поне от 20 години насам.

“Ако имаше постъпило подобно искане за джамия, ние сами първи щяхме да съобщим на старозагорското гражданство и да предизвикаме широка обществена дискусия по този щекотлив за града въпрос” – уточни кметът. Гл. арх. Виктория Грозева уточни, че се визират два незастроени имота, за които е имало постъпил проект за строителство не на молитвен дом или джамия, а на жилищни сгради с партерни етажи, помещаващи обекти за стопанска дейност – офиси, магазини и ателиета. Но дори техните проекти не са утвърдени от Общината и са върнати.

“Общината няма никакво отношение към това, че в “Лозенец” има закупени два празни частни имота за жилищни сгради. Не може всичко, което се говори по кафенетата, да се превръща в новина. Не бива да се прочуваме като град с инспирирани незнайно как “новини” – категоричен е Живко Тодоров. По думите му, по време на неговите срещи с граждани никой дори не е питал за джамия. “Но вече ми е ясно откъде идват подобни внушения – наближават избори и определен кръг от малки партии се активизира. Призовавам ги обаче за хигиена в публичното говорене” – обобщи той.

В отговор на въпроси на журналистите Тодоров съобщи още, че ще бъдат закупени два газ-анализатора – мобилен и стационарен, за тестване на автомобилите в града и тези, които не отговарят на нормите за отделяни вредни газове, ще бъдат спирани от движение. Водени са разговори с полицията за съвместни действия. Обект на проверките ще бъдат предимно големите превозвачи. “Не е нормално днес, когато вече има стандарт за емисиите от двигателите с вътрешно горене Евро 6, по нашите улици да се движат и да замърсяват въздуха в града грохнали автобуси, които не покриват дори стандарта Евро 4. Поне той трябва да е задължителен при обществените поръчки за превози” – каза кметът.

Намеренията са и до края на годината да бъде изградена система от датчици, монтирани на стълбовете, чрез които в реално време да се следят данните за чистотата на въздуха.

По другия актуален за обществото въпрос – за или против видеоконтрола в детските заведения, кметът смята, че той трябва да се решава във всяка градина поотделно от родителите и ръководството. Средства за поставянето на камери ще се намерят, градините формират излишъци от дейността си, според него.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн