ВМРО в Стара Загора е против джендър фондация да работи в училищата

STZAGORA.NET
*
VMRO_gerbОбщинският комитет на ВМРО в Стара Загора настоява за бърза реакция и отговор от ръководството на Районния инспекторат по образование (РИО) във връзка с информацията за конкурс в училищата в областта, организиран от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ (ДОИТ).

До училищата в област Стара Загора е изпратено писмо от РИО – Стара Загора относно провеждането на юбилеен конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ по проект на фондация ДОИТ, финансиран с евросредства, и провеждан със съдействието на МОН.

За целите на новия проект в училищата се разпространява т.нар. Карта за оценка на училищната среда – анкета, в която въпросите са свързани основно с равнопоставеността на половете в учителския екип и в паралелките; с насилието, основано на пола; и с това какви знания, умения и нагласи създават педагозите у децата по въпросните теми. Само два от въпросите са свързани с насилието и тормоза между децата.

От ВМРО изразяват притеснението си, че под благовидна форма „срещу насилието“ отново се опитват да се прокарват тези, в разрез с традициите ни и самата природа.

Общинският съветник от ВМРО в Стара Загора и член на националното ръководство на партията Антон Андонов и Красимир Червилов – председател на общинския комитет на ВМРО, настояват за спешен отговор от ресорния заместник-кмет на общината по повода. Те изразяват опасенията си, че действията на такъв вид фондации на територията на училищата за пореден път ще доведе до разделение в обществото, този път – още от училищната скамейка.

Като пример се посочва, че ДОИТ се обявява в подкрепа на ратификацията на изключително спорната Истанбулска конвенция – документ, който под привидното желание да работи срещу насилието над жени, всъщност прокарва изключително спорни идеи като трети пол и еднополови бракове.

Въпросът трябва да бъде поставен на национално ниво, защото не става въпрос само за училищата в област Стара Загора, а за територията на цялата страна. Въпросната джендър фондация прави своите изследвания от четири години и то в училища из цяла България. Тазгодишният им конкурс „без насилие и стереотипи на основание на пол“ е обявен като пети – юбилеен, информират Андонов и Червилов.

Напомняме, че ВМРО – Българско национално движение бе първата партия, която публично изрази опасенията си от текстове на Истанбулската конвенция и се обяви категорично против ратификацията ѝ от парламента. Лидерът на партията и вицепремиер на България Красимир Каракачанов гласува против Истанбулската конвенция на заседанието на Министерски съвет от началото на януари 2018 г.

Младежите от софийската организация на партията пък обявиха остра позиция срещу създаването в Софийския университет на „Студентско общество за равенство“, чиято цел била да реагира на случаи на хомофобия и трансфобия. Младите от ВМРО нарекоха това тайна ЛГБТИ-полиция, която ще следи студенти и преподаватели, защото тази новосъздадена организация „ще събира информация за прояви на дискриминация в рамките на СУ“.

* * *
Община Стара Загора не е разпространявала информация за конкурс на Джендър фондация

„Община Стара Загора не е получавала и не е разпращала до директорите на старозагорски училища писмо на Министерство на образованието (МОН) за конкурс в училищата в областта, организиран от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ (ДОИТ)“, заяви днес зам.-кметът по хуманитарни дейности Иванка Сотирова. „ Писмото на МОН е до Регионално управление на образованието (РУО), което е различна структура от Общината“, уточни Сотирова.

Изявлението е по повод поискан от Общинския комитет на ВМРО в Стара Загора отговор от ресорния заместник-кмет.

В социалните мрежи бе разпространено писмо от МОН до Регионалното управление на образованието Стара Загора за провеждането на юбилеен конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ по проект на фондация ДОИТ, финансиран с евросредства, и провеждан със съдействието на МОН. То е разпратено до училищните директори от Регионално управление на образованието.

Очаква се от Министерството на образованието да излязат с обяснения по случая.
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн