Д-р Пиперкова, завеждащ АГ-отделение в Болница „Тракия“: Зачестява появата на трето дете в български семейства

STZAGORA.NET
*
DSC_0025DSC_0062На фона на рекордно ниската раждаемост през 2017 година в България се забелязва и една положителна тенденция – увеличава се броят на майките с трето раждане. Това каза д-р Калина Пиперкова, завеждащ АГ-отделение в Болница „Тракия“, по време на традиционното тържество за Бабинден на 21 януари. Радостна е и тенденцията, че все повече интелигентни млади жени избират да родят по естествен път, допълни тя.

По традиция една от родилките в болницата изпълни ритуала „измиване на ръцете на акушера“. За леко раждане вода на д-р Пиперкова поля Ралица Мисарокова от Стара Загора, която на Атанасовден роди момченце Мартин с тегло 2,790 кг и ръст 49 см.

През изтеклата година в Болница „Тракия“ са проведени 497 раждания – с 14 по-малко от предходната година, и са се родили 505 бебета. 9 двойки от тях са близнаци. От откриването на болницата през 2009 година до днес ражданията тук са 4172. Само от началото на новата 2018 година тук са се родили 22 бебета.

Екипът на АГ-отделението от Болница „Тракия“ се състои от 9 лекари, един специализант и 22 акушерки. Те получиха специални поздравления от директора на РЗОК Стара Загора д-р Жулиета Здравкова и зам.-директорите на РЗИ Стара Загора д-р Елена Канева и д-р Ваня Перчемлиева. Поздравителни адреси към акушерите на Болница „Тракия“ изпратиха областният управител Гергана Микова и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Все по-остър става проблемът с липсата на достатъчно акушерки, посочи в приветствието си Ваня Георгиева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Стара Загора. В цялата страна днес работят едва 3124 акушерки, в Стара Загора са само 177, от които 25 са в пенсионна възраст. Най-възрастната от тях е на 77 години. Основната причина за намаляването на броя на акушерките е ниското заплащане, както и принизяването на ролята им в процеса на обучение на родилките за предизвикателствата, които ги очакват след раждането на бебето, каза д-р Пиперкова.

Празникът на акушерите в Болница „Тракия“ беше уважен и от доайена на тази професия – д-р Атам Саркисян. Специален поздрав към тях отправиха малките възпитаници от балетната школа на Снежана Дескова, които представиха няколко красиви танцови композиции.
DSC_0046
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн