На балет през януари в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Balet 660 2Balet 660 3След фурора, който предизвика по коледно-новогодишните празници сред деца и възрастни, балетът „Снежанка и седемте джуджета“ по музика на Александър Йосифов и хореография на Силвия Томова отново ще бъде представен на сцената на Държавна опера – Стара Загора на 23 януари от 11.00 и от 19.00 часа. За първи път в ролите на Снежанка и Принца ще танцуват Нанако Имаи и Салваторе Лаудани, в ролята на Кралицата – Харука Суга, а в ролята на Вещицата – Кремена Костова. Участват още Александър Желев, Станко Танев, Ивайло Янев, Франческо Бориело, Стефан Топалов, Ивелин Христакиев, Радост Младенова, Пенка Димитрова, Юлиана Коева и др.

Балетната 2018 година започна още на 2 януари, когато за първи път Държавна опера – Стара Загора бе домакин на Зимната танцова академия, в която се включиха 36 деца и младежи на възраст от 9 до 18 години. В рамките на 5 дни примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова, заедно със своите колеги – изявени артисти и хореографи от трупата на Балет „Арабеск“ Ангелина Гаврилова, Валери Миленков и Филип Миланов, предадоха своите умения на танцьори от различни възрасти в многожанрово направление. Целодневните занимания се проведоха в обновената балетна зала на Държавна опера – Стара Загора. Професионалната подготовка включваше участие в майсторските класове на Силвия Томова по класически балет – техника и репертоар, неокласика – техника и репертоар с Ангелина Гаврилова, както и модерен и съвременен танц – техника и репертоар с Валери Миленков и Филип Миланов. Зимната танцова академия завърши с концерт-спектакъл „Зимна приказка“ на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Всички участници получиха удостоверения за завършен курс, а две от участничките бяха удостоени със специална награда за специализация в Лятната академия, организирана от Stream Dance Academy.

На 18 януари международната балетна трупа на Държавна опера – Стара Загора ще гостува на сцената на Драматичния театър „Васил Друмев“ в Шумен със спектакъла на балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски. В ролята на Одета-Одилия ще се представи Анелия Димитрова, а в ролята на принц Зигфрид – солистът на Националния балет Емил Йорданов. Участват още Ивайло Янев (Ротбард), Томоки Ишиго (Шут), Харука Суга, Нанако Имаи, Фиорди Лоха (Па де троа) и др., солисти и кордебалет на Държавна опера – Стара Загора. На 5 февруари балетът „Лебедово езеро“ ще бъде представен и в зала „Пейо Яворов“ в Благоевград.

Очаквайте на 28 февруари премиерата на балета „Фантастичното дюкянче“ от Росини/Респиги. Италиански екип ще постави приказния балет: хореографията е на Алба Бонанди – легендарна фигура в италианския балет, сценографията и костюмите са на неповторимия майстор-художник Салваторе Русо.
#
vikdec

viknoeсподели ме


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн