Избраха председател на Общинския детски съвет в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
общински детски съветШестокласникът Георги Георгиев от основно училище “Самара” стана първият председател на Общински детски съвет Стара Загора. Той бе избран снощи след оспорван дебат между осем кандидати, които представиха своите платформи и отговориха на въпросите на връстниците си. Изборът протече в три тура. След първото гласуване малките общински съветници дадоха предпочитанието си за четирима от кандидатите. Двама от тях получиха равен брой гласове-Георги и Ивон Тенева от СУ “Васил Левски”. Накрая, след като и двамата отговаряха отново на въпроси, с малък превес за поста се пребори Георги Георгиев. Водещ на избора бе кметът на “Млада Загора”, Патрисия Желева, която насърчаваше децата за участие във важния избор. За заместник-председател бе избрана Ивон Тенева. На срещата присъства и Райна Димитрова от отдел „Образование“ на Община Стара Загора, която оказва методическа помощ на децата.

Децата представиха и свои идеи, по които ще работят. Те включват организиране на Фестивал на въображението за млади таланти, Спортен празник с благотворителна цел, почистване на целия парк „Бедечка“, участие в Деня на прегръдката съвместно с Младежки общински съвет, както и в инициативи свързани с борбата срещу тормоза в училище.

През следващата седмица предстои обучение за правата на детето, което ще се осъществи съвместно с отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ Стара Загора. Децата обмислят и покана за среща с общинския омбудсман.

Общинският детски съвет бе учреден на 20 ноември 2017 година. В него участват ученици от пети до седми клас от 16 старозагорски училища. Младите хора на Стара Загора ще се научат да действат като активни граждани, отговорни за своята среда и развитие, допринасяйки още в ранна възраст за организационното, културно и социално развитие своята общност и обществото като цяло. Форматът на Съвета остава с отворен характер и при желание и възможност ще приема нови членове.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн