Историческа възстановка на подготовката на Санстефанския договор преди 140 години играха в Казанлък

STZAGORA.NET
*
В онези паметни дни казанлъчани са живели с надеждата градът им да стане столица на България
*
4820 (3)За първи път казанлъчани в хода на честването на 140 г. от Освобождението на града имаха възможност да видят достоверния исторически прочит, разигран пред емблематичната Папазова къща за подготовката на Санстефанския мирен договор, осъществена в техния град.

Публиката стана свидетел на историческата среща между пратениците на Високата порта Сервер паша и Намик паша и Великия руски княз Николай Николаевич и неговата делегация, подкрепена от заможните розотърговци от фамилията Папазови, които ги посрещат в своя дом.

Първите мирни преговори между Руското командване и пратениците на султана се провеждат в паметните януарски дни на Освобождението на Казанлък и за първи път се заговаря за бъдеща свободна България. В следващите 20 дни Казанлък живее с надеждата да стане столица на независима България.

„Ако оставим натрупаните емоции през годините днес, след 140 години бихме могли да оценим историята и Освобождението така, както видяхме във възстановката.“, по-късно в поздрава си към своите съграждани. „На 3-ти март, 1878г. е завършен процесът по възстановяването на българската държавност, който е започнал тук. Великите сили са имали своите цели в тази война, но никога Русия не отстъпва от основния идеал – независима, автономна българска държава. Ако турската страна бе приела условията, тогава щяхме да имаме „Договора от Казанлък“ вместо Санстефанския договор“ – коментира видяното кметът на Община Казанлък Галина Стоянова и призова за поклон към руските воини, нашите опълченци и невинните граждани, загинали за Свободна България.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева символично прие строя на историческата възстановка, а след това – и официалния военен строй в центъра на града за провеждането на тържествената заря-проверка с участието на представителна рота и духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

В словото си Караянчева отбеляза: „И от дистанцията на годините, ако се вслушаме, все още ще чуем гърмежите и ще усетим битките, ще чуем стоновете на мъчениците и виковете „Ура!“ на войниците.“ Тя цитира Захарий Стоянов: „Те измиха лицето на България и направиха така, че думата „българин“ да се чува по всички краища на света”.

„Така, както Казанлък е в центъра на България, така малка България днес 6 месеца ще бъде в центъра на Европейския съюз“ – допълни председателят на парламента.

В честването участваха Областният управител Гергана Микова, Старозагорският митрополит Киприан, депутати от Старозагорския избирателен район, общински съветници, представители на патриотични организации, ученици, деца и родолюбиви казанлъчани.

За първи път историческото пресъздаване на решаващите Свободата на България събития даде възможност на всички да се уверят в категоричните думи за Свободна България на руската страна, произнесени от Великия руски княз Николай Николаевич, брат на императора: „Нека това, което чувате тук за първи път, бъде казано на всички българи и запомнено завинаги! От името на Негово императорско величество цар всея России Александър Втори давам тържествена дума, че връщане назад не може да има! България ще бъде свободна!“.

Във възстановката „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“ участваха близо 100 души от Регионален клуб “23 пехотен Шипченски полк“ към Национално движение “Традиция“, представители на патриотичното движение от градовете Нова Загора, Стара Загора, София, Велико Търново и Шумен, актьори от Общински театър „Любомир Кабакчиев“, танцови ансамбли при Народно читалище „Искра-1860“ и Народно читалище „Жар-2002“, База за конна езда „Тракиан спирит“, с. Голямо Дряново.

Община Казанлък благодари за съпричастността към патриотичната идея на всички участници и на сегашния собственик на Папазовата къща Тодор Колев.
30 (2)1 (3)
#
vikdec

viknoeсоциално споделяне


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн