Казанлък празнува 140 години свобода

STZAGORA.NET
*
3230 (1)С тържествен ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг започнаха честванията на площад „Севтополис“ в Казанлък за 140-та годишнина от Освобождението на града.

Паметните събития от 1878 г., поставили основите на Санстефанския мирен договор, подписан само дни след Освобождението на града, припомниха пред събралото се множество изявени обществени личности на Казанлък. Те приветстваха инициативата на кмета Галина Стоянова и призоваха за подкрепа към общонационалното историческо дело, започнало в Казанлък преди 140 години, което завършва с появата на Третата българска държава и връщането на картата на Европа на днешна България.

Пред Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов, Областния управител Гергана Микова, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, общински съветници, кметове на населени места, патриотични организации и ученици пръв гордостта си от историческата роля на Казанлък изразиха почетните граждани на Казанлък Николай Ибушев и Добромир Гущеров.

Тържественият водосвет, отслужен от казанлъшки духовници, завърши с поздравление от Старозагорския митрополит Киприан за вечна и светла памет на воините, дали живота си за свободата на Казанлък и на България.

В ритуала по издигане на трите знамена участва представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Духовият оркестър на Втора Тунджанска Механизирана бригада – Стара Загора.

За първи път с литийно шествие всички присъстващи се отправиха по централния булевард на града към Казанлъшкия девически манастир “Въведение Богородично”. Казанлъчани се събират всяка година в манастирския двор, за да отбележат Освобождението на града и да почетат паметта на знайните и незнайни жертви в Освободителната война – руски бойци, български опълченци и мирно население. За всички тях, както и за загиналите на това място 340 деца, жени и старци по време на Освобождението, казанлъчани сведоха глава пред паметника, издигнат в тяхна чест.
5560
8010 (1)
#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн