МЕНАР Филм фест идва отново в Стара Загора в края на януари

STZAGORA.NET
*
Sacred_posterЗа втора поредна година в Стара Загора ще се излъчи селекция от филми, част от София МЕНАР филм фест. Инициативата се случва благодарение на партньорството между Регионална библиотека „Захарий Княжески“, „АртЕриа“ и „Къщата на Архитекта“.

МЕНАР филм фест се провежда всяка година през януари и тече паралелно в София и други големи български градове. Организира се от “PoZor” и е най-мащабното подобно културно събитие за Балканите. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Тази година е десетото издание на фестивала.

В Стара Загора фестивалът ще се проведе от 27 януари до 15 февруари в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В програмата участват 3 документални и 4 игрални филма. Държавите, които са представени са: Иран, Мароко, Афганистан, Турция, Казахстан.

Откриването е на 27 януари от 16:00 ч. с документалния филм “Култ / Sacred“ (2016). Над 40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата… Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го „Бог“ и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

След успешните прожекции на филма “Човек / Human” и “Средиземноморие / Mediteranee” на Ян Артюс-Бертран миналата година, в тазгодишната селекция е включена “Земя /Terrа” (2015) от тандема Ян Артюс-Бертран и Мишел Питийо. Очакват ни отново спиращи дъха кадри от въздуха, но и близки планове. Този път на фокус е дивата природа и въпросът: “Ами ако хората не можем да съществуваме без дива природа?”

За допълнителна информация и новини за съпътстващи събития можете да следите на https://www.facebook.com/MENARFilmFestSZ/

Цялата програма вижте на https://www.libsz.org/novini/757-sofiya-menar-film-fest-v-stara-zagora-prez-2018-g

Филмите са със субтитри на български и на английски език!

Билети: 5 лв. / 3 лв. за ученици и пенсионери.

Талон за посещение на 5 филма: 20 лв.

Билети – на касата преди прожекцията.

Предварителни резервации – на тел. 0886 352 273.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн