66.8% от домакинствата в Старозагорска област – с достъп до Интернет

STZAGORA.NET
*
Използване на информационно-комуникационни технологии от домакинствата и лицата в област Стара Загора през 2017 г.
*
Резултатите от проведеното изследване за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2017 г. показват, че 66.8% от домакинствата в област Стара Загора, при 67.3% средно за страната, имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 0.1 процентни пункта спрямо предходната година, съобщиха от Националния статистически институт.
65768653457
По относителен дял на домакинствата с достъп до интернет през 2017 г. област Стара Загора се нарежда на 11-то място в страната. Най-голям е относителният дял на домакинствата с достъп до интернет в област Шумен – 77.9%, Пловдив – 76.2% и София (столица) -75.6%, а най-малък в област Монтана – 51.5%.

През текущата година 65.8% от населението на възраст между 16 и 74 навършени години в област Стара Загора използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата, като в сравнение с предходната година е отбелязан ръст от 0.6 процентни пункта.

Мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените. През 2017 г. 67.7% от мъжете и 64.0% от жените в област Стара Загора използват интернет ежедневно или поне веднъж седмично. И при мъжете, и при жените този дял е по-висок от средния за страната, съответно с 4.7 и 3.2 процентни пункта.

Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Стара Загора през 2017 г. по образование. Докато 91.2% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 49.8% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които тя предоставя. Редовно използващите интернет със средно образование са 60.8%.

Резултатите показват, че през 2017 г. относителният дял на лицата от областта, използващи услугите на електронното правителство в България през последните 12 месеца, е 18.4% при средно 20.7% за страната. В отделните области този дял варира между 36.7% за област Монтана и 9.0% – за област Разград.
54876357

Методологични бележки:

Изследването за използване на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата е част от Европейската статистическа програма и се провежда ежегодно в България от 2004 г. съгласно Регламент (ЕС) № 808/2004 на Европейската комисия. Основната му цел е получаването на надеждни сравними данни, които да отразяват разпространението и използването на ИКТ на национално и европейско ниво.

Обект на изследването са домакинствата и лицата в домакинствата. Единица на наблюдението са всички обикновени домакинства и лицата на възраст от 16 до 74 навършени години. През 2017 г. са анкетирани 4 194 домакинства, избрани на случаен принцип, и 9 271 лица в тези домакинства на възраст от 16 до 74 години. Методът на анкетиране е персонално интервю, проведено от анкетьор, служител на НСИ. Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на компютри и интернет от домакинствата и лицата, социални медии, електронно правителство, електронна търговия, е-умения, споделена икономика и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Повече информация и данни от изследванията за използването на информационно-комуникационни технологии в домакинствата и от лицата, както и анкетна карта за изследването през 2017 г., могат да бъдат намерени на сайта на НСИ (http://www.nsi.bg/bg/node/2722) и в Информационна система „Инфостат“.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн