Коледен концерт в Операта на 23 декември под диригентството на митрополит Киприан

STZAGORA.NET
*
DSC04151kДържавна опера Стара Загора, сезон 2017/2018, представя на 23 декември от 20 часа Коледен концерт. Диригент ще бъде Старозагорският митрополит Киприан, солисти – Елена Баръмова и Маргарита Карагьозова, с участието на Смесен хор „Родина“ с диригент Емил Минев, Смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев, Камерен оркестър на Държавна опера Стара Загора.

В програмата ще прозвучат: Ортодоксални песнопения (Тропар за Рождество Христово от С.А.Дегтярев, “Тебе поем” от Добри Христов, “Богородице Дево, радуйся” от С.Рахманинов); във втората част ще бъде изпълнена Миса Криола от Ариел Рамирес. Части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei. В третата част на концерта ще се насладите на Коледна музика: Sanctus от Габриел Форе, Panis Angelicus от Цезар Франк, солист Пролет Пенчева и Ave Maria от Джулио Качини.

Повече за композитора на „Миса Криола“ Ариел Рамирес (4 септември 1921 – 18 февруари 2010 г.): аржентински композитор, пианист и диригент. Неговата най-ярка отличителна характеристика е използването в творчеството му на аржентинската фолклорна музика Това се отбелязва в неговите “култови” музикални композиции.

Ариел Рамирес е роден в Санта Фе, Аржентина. Неговият баща е бил учител и е очаквал сина му да продължи тази кариера.Но работата му като учител продължава само два дни поради “дисциплинарни проблеми”. Първата голяма „любов“ на Рамирес е тангото, преди да открие очарованието на аржентинския фолклор. Започва да учи пиано в Санта Фе и скоро става очарован от музиката на гаучотата и креолите в планините. След това продължава образованието си в Кордоба, където се запознава с големия аржентински народен певец и автор на песни Атахуалпа Юпанки, който оказва изключително влияние върху него.

По предложение на Юпанки, Рамирес посещава Североизточната част на Аржентина и задълбочава изследванията си в традиционните ритми на Южна Америка. Той прекарва дълго време и в Мендоса ,и в Буенос Айрес. В същото време продължава академичните си изследвания като композитор в Националната музикална консерватория в Буенос Айрес. През 1946 г. прави своя първи запис с RCA.До 1956 г. той вече има двадесет записи с RCA -Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Мерцедес Соса са някои от творците, които изпълняват негови композиции.

Рамирес продължава да учи класическа музика в Мадрид, Рим и най-вече във Виена, от 1950 до 1954 г.Връщайки се обратно в Аржентина, той събира над 400 народни и национални популярни песни и основава Асоциация за фолклор Ариел Рамирес.

Миса Криола

През 1964 г. Ариел Рамирес създава Миса Криола, с което поставя началото на поредица от големи музикални произведения, всички създадени в сътрудничество с писателя Феликс Луна. Най-популярни от тях остават
„Миса Криола“ и „Алфонсина и морето“.

„Миса Криола“ е самобитна творба – меса, но не по латинския канон. Пее се на испански, а лично Рамирес е поискал специално разрешение от висшите църковни сановници в Аржентина, за да вплете латиноамерикански ритми и мотиви.

В исторически план малко след Втория Ватикански събор вече е разрешено използването на местен език в католическите църкви.

The Washington Post пише: “Misa Criolla” е считана за зашеметяващо художествено постижение, комбиниращо испански текст с местни инструменти и ритми”. Това довежда до небивали продажби на албумите, в милионен тираж по целия свят.

Тази меса е за мъж или жена солисти, хор и традиционни инструменти. Основава се на фолклорни жанрове като chacarera, carnavalito и Estilo Pampeano, с характерни за Андите влияния и инструменти. Първият запис на Миса Криола е през 1965 г. от Philips Records. Произведението не се е изпълнявало до 1967 г., когато в Дюселдорф, Германия, по време на посещение на папа Павел VI, Ариел Рамирес представя Миса Криола.

Други забележителни записи включват соловите гласове на Георгиус /Джордж/ Даларас (1989), Хосе Карерас (1990) и Мерцедес Соса (1999). Пласидо Доминго записва Кирие с Доминик Милър на китара (2003). На 12 декември 2014 г., на празника на Дева Мария от Гуадалупе, Миса Криола е изпълнена в базиликата Свети Петър, Рим, по покана на Папа Франциск. Солист е Патриша Соса като сопран, а диригент Факундо Рамирес, син на композитора който е направил първото си представление в базиликата “Свети Петър” точно преди петдесет години.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн