София бе обявена в Брюксел за Европейска столица на спорта за 2018 г.

STZAGORA.NET
*
567876854С тържествена церемония в Брюксел преди няколко часа тази вече София бе официално коронясана за Европейска столица на спорта през 2018 г. Над 400 души в препълнената Голяма зала на Европейския парламент избухнаха в аплодисменти в мига, в който представители на Марсилия предадоха на българската столица символичната щафета и знамето, което се развя в ръцете на кмета Йорданка Фандъкова. До нея бяха трима от най-популярните и обичани български олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали българската столица да получи престижната титла: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, както и Елен Герджиков – председател на СОС, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и др.

Преди това стотиците присъстващи изгледаха двуминутния клип, с който екипът на София 2018 презентира дейността си по инициативата и информира за намеренията си през следващата година, съобщи Стандарт, като цитира www.sofia2018.bg.

„София, един от най-зелените, древни и красиви градове на континента, през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото „Обичам спорта, обичам София!”, заяви в краткото си приветствие към стотиците присъстващи в залата Йорданка Фандъкова.

На събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати, бизнесмени, хора на изкуствата.

Бяха обявени и новите столици на спорта. След София през 2018 г., за 2019 г. високото признание е за Будапеща, а през 2020 за Малага (Испания). Лисабон ще е спортна столица на континента през 2021 г., а през 2022 Хага.

По-рано през деня шефът на ACES Europe – асоциацията, определяща европейските градове и столица на спорта, похвали София за стореното през трите години подготовка:
„В последните 2-3 години екипът в България работи много активно, като особено в информационно и в организационно отношение извърши огромна дейност. С удоволствие констатираме, че в подготовката София е сред отличниците в сравнение с досегашните 17 световно известни града, заслужили това признание” – заяви Джан Франческо Лупатели.

Кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова от своя страна обяви, че София приема титлата като признание, но и като отговорност. „София ще е домакин на много големи шампионати през 2018 г. – Световните първенства по волейбол за мъже и по художествена гимнастика, големият международен турнир по тенис с участието на Григор Димитров в Арена Армеец през февруари, няколко европейски първенства и др. Тези стартове също увличат младите с големите звезди, които участват в тях. Наред с това стартирахме проект за подпомагане на столичните клубове, като Столична община удвоява директната финансова помощ за следващата година. Започнахме работа по важния проект, който иницирахме за строителство на спортни зали в училищните дворове, за да може в следващите години те да отговорят на острата нужда от спортна база по районите” – каза Йорданка Фандъкова.

До този момент шест български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe: София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора бяха европейски градове на спорта съответно за 2014, 2015 и 2016 и 2017 г., а Банско е с отличието за „малко селище на спорта” за тази година.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн