Над 5200 са имениците на Никулден в Старозагорската община

STZAGORA.NET
*
Sveti NikolaiУтре, 6-ти декември е Никулден – ден за почит към свети Николай Мирликийски Чудотворец. Денят е празник на рибарите, моряците и банкерите.

На този ден в община Стара Загора имен ден празнуват 5219 души. Най-много са празнуващите с името на светеца Николай – 2 382, а с името Никола – 677. Дамите с име Николина са 333, а с Николинка – 180. Модерното име в днешно време женско име Никол носят 273 дами в общината, а 35 се зоват Нелина. Почти толкова популярно е и името Нина – 295, а с име Николета са 120 жени.

С традиционното българско име Кольо са 877 жители на община Стара Загора, има и 8 с името Колю. Утре празнуват още 14 с името Нико, 8 с Нино, 12 са дамите с име Ненка, и 5 с Коля.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн