Задържаха след преследване по пътищата 32-годишен водач на камион за осуетяване на проверка от полицейски служители и нанасяне на леки телесни повреди

STZAGORA.NET
*
_Temida-2 NK-NPKРайонна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем Иван К., на 32 г., по досъдебно производство за шест обвинения, а именно:

* За това, че на 03.12.2017 г. в землището на село Богомилово, общ. Стара Загора, и на път I-5, на километър 218 в землището на Стара Загора, и в условията на продължавано престъпление, при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил, марка „МАН“, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи общественият ред и изразяващи явно неуважение към обществото, изразяващи се в показване на неприличен жест, както и отправяне на обидни думи към полицейски служители при ОД на МВР – Стара Загора, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на общественият ред. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – неизпълнение на устно полицейско разпореждане, агресивно поведение, отправяне на обидни думи и жестове срещу полицейски служители, блъскане и удряне на полицейските служители, като е извършено в условията на опасен рецидив – престъпление по чл.325,ал.5 вр.ал.3 вр.ал.2 вр.ал.1 вр.чл.26,ал.1 и вр.чл.29,ал.1,б.“а“ и б.“б“от Наказателния кодекс;

* За това, че на 03.12.2017 г. в землището на село Богомилово, общ. Стара Загора и на път I-5, на километър 218 в землището на Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, противозаконно пречил – осуетил извършването на проверка чрез бягство, неподчинявайки се на издадените разпореждания със звуков и светлинен сигнал и устно разпореждане на орган на властта – на четирима полицейски служители при ОД на МВР – Стара Загора, да изпълняват задълженията си, да извършват проверка на моторно превозно средство и лице при полицейски наряд, осъществяващ патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред и разкриване и предотвратяване на престъпления – престъпление по чл.270,ал.1 вр.чл.26,ал.1 от Наказателния кодекс.

* И четири обвинения по чл.131, ал.2, т.3, вр. чл.130, ал.1 от Наказателния кодекс за това, че на 3.12.2017 г. в землището на село Богомилово, общ. Стара Загора и на път I-5, на километър 218 в землището на Стара Загора причинил на М.М., Д..Г., Д.Д. и З.М., полицейски орган при ОД на МВР – Стара Загора, при изпълнение на служебната им функция при осъществяване на контролна дейност по Закона за движение по пътищата, лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.1 от НК.

В хода на образуваното срещу Иван К. досъдебно производство е установено, че същият на 3.12.2017 година пътувал по автомагистрала „Тракия“ от София в посока изток. На територия, обслужвана от ОД на МВР – Пловдив същият бил спрян за проверка за употреба на алкохол. След извършване на проверката обвиняемият Иван К. се качил в товарния автомобил и избягал.

По получен сигнал от ОД на МВР – Пловдив в ОД на МВР – Стара Загора в землището на село Богомилово, община Стара Загора, е направен опит да бъде спрян товарният автомобил, управляван от Иван К., който оказал съпротива на полицейските служители и избягал от мястото. Били извършени заградителни мероприятия и на Околовръстния път, в посока за Казанлък, след блокада на пътя автомобилът на обвиняемия бил спрян. След оказана яростна съпротива обвиняемият Иван К. бил задържан.

Обвиняемият е криминално проявен и осъждан. Работата по разследването продължава под надзора на Районна прокуратура – Стара Загора. Обвиняемият Иван К. е задържан за срок от 72 часа, като предстои внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него.

* * *
Още по случая:
На 03.12.2017 г. около 00:30 ч. по автомагистрала “Тракия” на територията на ОД на МВР София, в района на “Троянови врата”, в посока изток се е движел товарен автомобил “Ман 320″ с бургаска регистрация, който не спира на подаден сигнал със стоп-палка на полицейски патрул от ОД на МВР – София. Подаден е сигнал към района на областите Пазарджик и Пловдив.

Около 01:20 ч. товарният автомобил е спрян за проверка от екип на сектор “Пътна полиция” при ОД на МВР Пловдив. При извършената проверка е установено, че водачът е Иван К., на 32 г.. Същият е тестван за употреба на алкохол с техническо средство “Алкотест дрегер”, което е отчело наличието на алкохол в кръвта.

След като видял показанията на устройството, Иван К. изблъскал единия от полицейските служители, качил се обратно в товарния автомобил и тръгнал в посока Стара Загора. Екипът от ОД на МВР-Пловдив уведомил ОД на МВР – Стара Загора. Товарният автомобил излязъл от автомагистрала “Тракия” на 185-я километър и продължил движението си по път ІІ-66. След това продължил движението си по път І-5, в посока Казанлък.

С цел предупреждение на другите участници в движението и предотвратяване настъпване на пътно-транспортно произшествие, пред товарния автомобил се движел полицейски патрулен автомобил. На път І-5, в близост до разклона за с. Хрищени, обл. Стара Загора, товарният автомобила блъска в задната част движещия се пред него патрулен автомобил. Движението на автомобилите продължава и на път І-5, км. 218+000 (разклона за с. Змейово при Италианския мост – бел. ред.) Иван К. предприел маневра “обратен завой”, при което ударил в страничната дясна част втори полицейски патрулен автомобил.

Товарният автомобил е бил окончателно спрян на път І-5, км. 218-000. Установен е водачът – Иван К. Тестван е за употреба на алкохол с техническо средство “Алкотест дрегер”, което е отчело наличието на алкохол в кръвта. На Иван К. е издаден талон за медицинско изследване – дал е кръвна проба за анализ, която е отчела наличие на алкохол в кръвта – 1,5 промила на хиляда.

Установено, че Иван К. е извършил съвкупност от деяния, за които на 03.12.2017 година е привлечен в качеството на обвиняем за престъпления по чл.325, ал.5 вр. ал.3 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл.26, ал.1 и вр. чл.29, ал.1, б.”а” и б.”б” от НК, по чл.270, ал.1 вр.чл.26, ал.1 от НК; както и четири обвинения по чл.131, ал.2, т.3 във вр. с чл.130, ал.1 от НК за нанесените телесни повреди на четиримата служители на ОД на МВР – Стара Загора, подсъдни на Районна прокуратура – Стара Загора.

С постановление на Районна прокуратура – Стара Загора Иван К. е задържан за срок до 72 часа.

Окръжна прокуратура по случая води разследване за престъпление по чл. 342, ал.3 вр. ал.1 от НК и за престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

На 03.12.2017 год. Иван К. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 342, ал.3, буква «А» във връзка с ал.1 от НК за това, че на 03.12.2017 г. при управление на моторно превозна средство – товарен автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движение по пътищата и умишлено е причинил значителни имуществени вреди на два служебни автомобила, които са били в специален режим на движение, и на товарния автомобил.

На 03.12.2017 г. Иван К. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК за това, че на 03.12.2017 г. управлявал моторно превозно средство – товарен автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила на хиляда, в частност 1,5 промила на хиляда.

Наказанието, което се предвижда за престъпление по чл. 342, ал.3 от НК, е лишаване от свобода от 1 година до 10 години.

Наказанието, което се предвижда за престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК, е лишаване от свобода от 1 година до 3 години и глоба от двеста лева до хиляда лева.

Назначени са съдебно-автотехническа експертиза и съдебно-оценителна експертиза.

По делото предстои изготвяне на заключенията на назначените експертизи и разпити на свидетели.

(Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив)
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн