Стара Загора ще се побратимява с град от Израел, ще си сътрудничат в сферата на образованието, културата и високите технологии

STZAGORA.NET
*
IMG_3012IMG_3002Стара Загора ще се побратимява с град от Израел, ще си сътрудничат в сферата на образованието, културата и високите технологии. За това разговаряха при първата си среща днес кметът на града Живко Тодоров и посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан. В срещата участваха и зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов.

През 2018 г. в Стара Загора ще се състои изложба, която представя израелските открития и иновации, посветена на 70-та годишнина от основаването на държавата Израел, съобщи израелският дипломат. Тя уточни, че по-късно днес ще дискутира с млади хора как технологичните новости и креативност могат да се трансформират в иновативна екосреда в Стара Загора.

Посланик Лилиан и кметът на Стара Загора разговаряха как технологиите, иновациите и откритията могат да служат като образователно средство, както и за бъдещи проекти, чрез които децата в училище да могат да изучават предприемачество. „Това са инструментите на бъдещето. Единственият начин да преодолеем неизвестностите на бъдещето е да учим децата си на новости и технологии“, сподели дипломатът. По думите й, ще бъдат създадени програми за предприемачество в училищата и екипи в двете страни, които ще бъдат в контакт и ще разработват идеи. Кметът Живко Тодоров предложи да има обмен на посещения на групите в двете страни.

Той съобщи още, че по примера на Израел през следващата година в старозагорските училища ще започне оборудването с шкафчета, в които учениците ще могат да заключват учебниците и пособията си, от които нямат нужда вкъщи, за да се облекчи тежестта на ученическите раници. Гост и домакин се обединиха около идеята за необходимостта от изграждане на електронна библиотека. Кметът Тодоров съобщи, че предстои да започне работа по такъв проект.

Посланик Лилиан подари на Регионална библиотека „З. Княжески“ около 30 книги съвременна литература, преведена от израелски на български език. Тя съобщи още, че сътрудничеството с Община Стара Загора ще се развие и в посока на обогатяване на контактите по време на традиционния вече Джаз форум Стара Загора, който се провежда в града през лятото.

Тази вечер от 19.00 ч. посланик Лилиан ще посети балета “Лебедово езеро” от афиша на Фестивала на оперното и балетно изкуство Стара Загора 2017. Утре тя ще разгледа Регионалния исторически музей – Стара Загора и Античния форум в града.

#nocсоциално споделяне


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн