Янко Янков оглави Временна комисия за проверка на наемателите, настанени в общински жилища в Стара Загора

STZAGORA.NET
*

Янко Янков

Янко Янков

На редовната сесия на Общинския съвет в Стара Загора днес беше внесено предложение за сформиране на Временна комисия за проверка на документите на всички наематели, настанени в общински жилища. Предложението беше внесено от общинския съветник Янко Янков от гражданска група “Истината за Стара Загора”, председател на същата.

Инициативата на Янков е била мотивирана от многобройни сигнали и жалби за неправомерно настанени наематели и неспазване на наредбите на Общински съвет, неосвобождаване на жилища от наематели, дължащи данъци, такси към входа и наеми, също и неосвобождаване поради отпаднала необходимост, което според вносителя е или заради занижен контрол и недоглеждане, или става въпрос за порочни практики.

Най-фрапиращ случай е настанено цяло семейство в 4 различни общински апартамента и подадена молба за пето такова. Настанен е бащата, в същия вход е настанен синът, в съседния вход е настанен чичото, а в съседния блок сестрата, като са поискали жилище и за внука. При оглед на апартаментите се вижда луксозно обзавеждане, съпроводено от луксозен ремонт и наличие на скъпа техника. По документи въпросният наемател се води социално слаб. “В същото време самотни майки с деца, инвалиди и възрастни хора без дом плащат високи наеми на свободния пазар и изнемогват” – съобщава общинският съветник. Тази стъпка на Янко Янков е в продължение на обещанието му за борба с порочните практики, след като внесе вече приети от ОбС поправки на изискванията за настаняване в общински жилища, в резултат на което чакащите с години от 150 души се редуцираха на 30. Очакванията след приключване на работата на комисията са поне 20% от тези жилища да бъдат освободени и да бъдат събрани пари в общинския бюджет от закъснели плащания за наеми, данъци и такси.

По време на днешното заседание на старейшините беше приета 9-членна комисия в състав 7 общински съветници и двама представители на Общинската администрация. Комисията е с мандат 6 месеца, с председател Янко Янков и членове Димо Димитров от ПП “ГЕРБ”, Румен Димитров от “Реформаторски блок”, Климент Пенчев от “БСП – Лява България за Стара Загора”, Михаил Михайлов от “Патриотичен фронт”, Митко Маринов от “Народен съюз” и Тунджай Йозтюрк от ДПС.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн