Обръщение на ректорското ръководство и академичните ръководства на структурните звена в Тракийския университет

STZAGORA.NET
*
TrU 365Уважаеми представители на медиите,
Уважаеми представители на академичната общност на Тракийски университет и висшите училища в Република България,
Уважаеми представители на широката общественост,

Дейността, традициите и бъдещето на ТрУ се градят на три основни осъзнати предимства:

1. ТрУ е изключително стабилна и сериозна държавна институция, чиято дейност изцяло е подчинена на действащата в Република България нормативна уредба – закони, правилници, правила и процедури.
2. Академичното ръководство и академичната общност на ТрУ в своята цялост се състоят от достойни, ерудирани и авторитетни преподаватели и учени, загрижени за обществения интерес и мисията на университета.
3. ТрУ е територия на свобода на мисълта и духа, на академична толерантност и етика.

Поради това считаме за недопустим всеки опит да бъде дискредитиран авторитетът на Тракийски университет – Стара Загора чрез отправяне на нелепи обвинения, базирани на субективни интерпретации за нарушения и/или стопиране на градивния научен растеж във висшето училище. Такива интерпретации добиха публичност след пресконференция на двама наши преподаватели – доц. Кр.Узунова и проф. Г. Бързев.

През последните години ректорското ръководство на Тракийски университет – Стара Загора е поставяно пред не едно изпитание, включително и пред лични проблеми на доц. Узунова и проф. Бързев.

Търсените решения са били в духа на академичната етика, при стриктно съблюдаване на приложимия закон. В специфични случаи, както напр. във връзка с научния растеж, търсим становище на МОН и други релевантни институции, за да сме сигурни, че процедурите на нашите научни работници са неоспорими.

За съжаление липсата на обективна и вярна преценка на фактите от двамата преподаватели стана причина личната им неудовлетвореност да ангажира вниманието на широката общественост, измествайки сърцевината на проблемите им по посока на начина и реда на управление в университета.

Затова в бъдеще,
- Работейки по утвърдени правила, Тракийски университет не може да допусне дейностите му да се подчиняват на субективни желателни интерпретации.
- С всички законово регламентирани институционални средства ректорското ръководство и академичните ръководства на структурните звена ще продължат да осигуряват образователния процес, научната работа и партньорските отношения на университета.
- Ректорското ръководство и ръководствата на структурните звена по никакъв начин няма да толерират действия и прояви, които ерозират общественото доверие към университета.

29.10.2017
От ректорското ръководство
и академичните ръководства
на всички структурни звена
Тракийски университет – Стара Загора
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн