Кметът Живко Тодоров подкрепя младата поетеса Еленора Желязкова, спечелила конкурс на името на Пенчо Славейков

STZAGORA.NET
*
IMG_2538-2IMG_2545Днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна с 19-годишната студентка Елеонора Желязкова, която миналата година спечели първа награда от международния конкурс “Алда Мерини” в Брунате, Италия. В специално учреден раздел „150 години Пенчо Славейков“, категория до 18 години, абитуриентката тогава от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора печели за първи път учредената по инициатива на Генералното консулство на Република България в Милано награда, в петото издание на конкурса на името на известната италианска поетеса.

От името на генералния консул на България в Милано Росен Руфев и кметството на гр. Брунате, Елеонора благодари на Живко Тодоров за съдействието да пътува до Италия, за да получи наградата си. По думите й, докато в България няма поетични конкурси на името на Пенчо Славейков, в Италия хората се отнасят с огромна почит към него. „Разказахме на всички, че той е син на Петко Славейков – първия кмет на Стара Загора след Освобождението. Горда съм, че Елеонора представи България на такъв престижен форум“, добавя майка й Искра Георгиева.

Елеонора Желязкова е мерила сили в поетичното слово с над 80 български поети от България и Италия. Професионално жури от литератори, поети и журналисти от Комо и регион Ломбардия с председател Пиетро Бера е оценявало участниците. Церемонията е проведена в библиотеката в Брунате, в непосредствена близост до издигнатия през 2007 г. паметник на П. Славейков, до хотел „Бела Виста“, където поетът умира на 10 юни 1912 г.

На днешната среща с талантливото момиче кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че ще продължи да подкрепя нейните изяви и в бъдеще. Той й връчи грамота и знака на Община Стара Загора, за да я поздрави за постижението и да я поощри да продължава да твори.

Това е четвъртият конкурс, в който Елеонора участва, четири са и получените от нея награди. През 2011 г. за стихотворението „Надежда за доброта“ е отличена с втора награда в Националния литературен конкурс „Моята приказка за доброто“ в Сливен. Следват две първи награди – през 2014 г. във „Вярвай в любовта“ в Раднево, където тя живее със семейството си, а през 2015 г. – в Националния конкурс за детска и юношеска поезия „Христо Кацаров“ в Стара Загора.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн