Кметът на Стара Загора призова и други да последват примера на почетния гражданин Димо Бухчев

STZAGORA.NET
*
IMG_2564Грамота и Благодарствен знак за особени заслуги връчи днес кметът Живко Тодоров на Почетния гражданин на Стара Загора Димо Бухчев. Бизнесменът е наследник на един от най-старите и значими старозагорски индустриални родове – строители на нова Стара Загора, известен с изключителната си благотворителна дейност. През 2014 година бе обявен за Почетен гражданин с Решение на Общинския съвет в града.

В началото на 2017 година той дари на малките жители на Стара Загора оборудвана детска площадка с площ 150 кв.м, изградена по негово желание в парк „Александър Стамболийски“ (Алана). Тези дни Бухчев направи още едно дарение за малчуганите в североизточната част на парк „Пети октомври“, където е изградена и оборудвана нова детска площадка с площ 73 кв.м.

„Не са много такива хора в днешно време. Стара Загора има жители с възможности, но малко се ангажират с обществени дела. Призовавам ги да следват примера на г-н Бухчев. Той сам избра мястото и за своя сметка изгради площадките. Не сме го търсили, той ни предложи сам. Нека и други го направят“ – призова кметът Тодоров. Той припомни, че след Освобождението Стара Загора е изградена отново в голяма степен благодарение на работата и дарителството на нейните граждани.

Димо Бухчев припомни, че винаги и с желание е правил дарения, без да търси публичност за това. Преди време той дари 4 английски специализирани колички за придвижване на Дома за възрастни хора с увреждания в Стара Загора. На Отделението по психиатрия към Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Проф. д-р Стоян Киркович” е закупил наскоро 25 комплекта постелъчно бельо и оборудвал 25 стаи с мебели. „Всеки гражданин на Стара Загора е длъжен да направи нещо за града си. Важно е да се дава пример. Живея с този дух! Така са правили и предците ми“ – сподели пред журналисти днес Бухчев.

Димо Бухчев и семейството му притежават емблематичната за града Бухчева къща, обявена за архитектурен паметник. Строена през 1910 година, тя е една от най-старите и красиви сгради в Стара Загора, която се вписва хармонично в съвременното архитектурно пространство на града и допринася за неповторимата му атмосфера. Преди 17 години в двора е изграден православен параклис „Св. Димитър“. Днес къщата е не само фамилна ценност, но и паметник на възрожденския дух и предприемчивост на българина.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн