Община Стара Загора продължава да подкрепя Фестивала на оперното и балетното изкуство

STZAGORA.NET
*
IMG_2468IMG_2488В залата на Държавна опера Стара Загора снощи тържествено бе открит Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Той стартира с премиерата на Старозагорската опера „Сиси – душата на императрицата“ от Роланд Баумгартнер. Мюзикълът съчетава американските и европейските традиции в жанра и разказва за живота на иконата Елизабет Баварска – императрица Сиси.

Преди началото му в главното фоайе бе открита документалната изложба „50 години Фестивал на оперното и балетно изкуство 1967-2017“. Тя е подготвена със съдействието на Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора, Регионалния исторически музей, Регионална библиотека “Захарий Княжески“ и Държавен архив Стара Загора.

„50 години са изминали от момента, в който са стартирали първите Музикални дни в Стара Загора, които преминават във Фестивал на оперното и балетното изкуство. През тази сцена са минали невероятни имена. Да пожелаем на Фестивала да просъществува с възход нагоре в качеството. Община Стара Загора успява да осигури финансов ресурс за провеждането му и ще продължи да го прави“, каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности. По думите й стремежът всяка година е за многообразие, с което да се отговори на високите естетически критерии на старозагорската публика. „Трябва да подкрепяме това изкуство и да възпитаваме подрастващите в съпричастност към оперните зали“, призова Сотирова. Тя похвали усилията на съставителите на изложбата гл. ас. д-р Ема Жунич и д-р Любомир Кутин, които са положили огромни усилия за събиране на експонатите.

На изложбата се представя графичната визия на Фестивала от създаването му, афиши и програми за спектакли и с автографи на участници от страната и чужбина. Експонирани са изображения на Фестивала на оперното и балетното изкуство през годините, протокол на Окръжния съвет за изкуство и култура от 1968 г., в който са планирани програмните акценти на първите издания. Посетителите ще видят автограф на 18-годишния Минчо Минчев, който гостува в Стара Загора с оркестъра на Българското радио под диригентството на Васил Стефанов през 1968 г. Много участници във Фестивала на оперното и балетното изкуство през годините са засвидетелствали своята признателност и благодарност към старозагорската публика върху афиши и програми. Съхранени благодарение на музейни експерти, библиотекари и любители на изкуството, днес тези печатни материали придобиват нова стойност и усещане за времето, в което са създадени.

Експозицията се допълва от костюми на Николай Гяуров в ролята на Фиеско от операта „Симоне Боканегра“ (1972), Георги Енев като княз Гремин от „Евгений Онегин” (1967) и Крал Филип II от операта „Дон Карлос”, на Евдокия Здравкова-Хорозова като Абигаил от „Набуко” (1984), както и на Миньо Минев като Луд гидия, участвал многократно в различни роли през първите две десетилетия от съществуването на фестивала. Показан е и собственоръчно написан отзив на артиста за премиерата на „Момчил” през 1971 г. и официалното откриване на новата голяма и модерно съоръжена сцена – предпоставка за обогатяването на програмата на Фестивала, който впоследствие става „огледало на музикално-сценичното творчество в България”.

Изложбата ще остане до финала на Фестивала – 9 декември.
IMG_2477 (1)
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн