50 години бадминтон честваха в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
63 (4)63 (2)Община Стара Загора и Спортен клуб „Бадминтон” организираха честване по повод 50-годишния юбилей на бадминтона у нас и в Стара Загора. Церемонията се състоя в общинската зала „Иван Вазов” преди началото на Националния турнир по бадминтон „Стара Загора 2017 Шести кръг от Национална верига по бадминтон”.

„В залата виждам както доайените -основателите на играта в Стара Загора, така и най-малките техни последователи. Днес е среща на поколенията във времето. Старозагорският спортен клуб „Бадминтон” е един от най-успешните клубове не само в града ни. Състезателите му определят модата и тенденциите на развитие на съвременния бадминтон”, каза в приветствието си ресорният зам.-кмет Красимира Чахова. Тя подчерта, че няма как да бъде по друг начин,след като най-малките черпят сили и вдъхновение от ветераните, които са пример на отдаденост, спортен хъс, ентусиазъм, трудолюбие, мотивация и желание да се доказват. „Пожелавам Ви още много по 50 г. и да сте все така на върха”, допълни Чахова. Тя получи Грамота на Община Стара Загора за подкрепата, която оказва на спортния клуб.

Една от най-красивите и интересни игри води началото си в Стара Загора през далечната 1965 година. Тогава в града се появяват чифт ракети, кутия с пера и мрежа, донесени от ГДР, от роднини на Тодор Деков. Пред дома му и на Аязмото започва странен на пръв поглед, но много увлекателен и заразителен спорт. Малко след това на върха на Аязмото е разчертано и първото игрище върху каменни плочи. На 23 и 24 декември 1967 г. инж. Людмил Фандъков, Димитър Радев, Велик Мутинов и Тодор Деков участват в първия междуградски турнир в Пловдив и така Стара Загора се нарежда между градовете основатели на този спорт у нас. Веднага след турнира ДФС „Берое” става член на Комисията по бадминтон към Българската федерация по тенис.

На 8 ноември 1990 г. е учреден Спортен клуб „Бадминтон” с председател Слънчезар Цанков. Успехите на старозагорските състезатели растат с всяка измината година. От началото на 2017 г. общо 122-ма състезатели са участвали в държавни и международни шампионати. Завоювали са 11 шампионски титли, 15 сребърни и 31 бронзови медала. В отборните състезания старозагорските „перца” са шампиони за момчета – 13 г., юноши – 15 г., девойки – 17 г. и девойки 19 г. За трета поредна година смесените отбори на мъжете и жените са с шампионската титла.
63 (1)63 (3)
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн