На бял свят излязоха документи, които могат да обърнат неизгодната за Стара Загора продажба на подземния паркинг зад Универмага

STZAGORA.NET
*
P1380158Общинският съветник от БСП Кольо Димов, ексдиректор на закритата Общинска агенция по приватизация, подготвя документи, които да мотивират Община Стара Загора да заведе дело за частична нищожност на едновремешната сделка с “Нармаг-97″ – дружеството, което държи подземния паркинг зад Универсалния магазин – съобщи днес председателят на Общинския съвет Таньо Брайков на среща с медиите по повод предстоящото редовно заседание на ОбС ня 30 ноември. Според наличните документи преди години е бил продаден само дебаркадерът за зареждане на Универмага от товарни коли и 8 гаража вляво от него, като обектът е бил публична общинска собственост. Сега частното дружество държи целия подземен паркинг, чиято конструкция е в много лошо състояние, и иска прекалено висока цена за обратното му изкупуване от Общината с цел благоустройство на пространството между магазина и Битовия комбинат – над 1 милион лева.

Интересен, а може би и скандален детайл е, че по времето на втория мандат на кмета Евгений Желев, около 2005-2007 г., е било заведено дело, чрез което да се докаже, че подземният паркинг е общинска собственост, но това дело е било изгубено (?!) от Районния съд, като при това, също неясно защо, не е било обжалвано на по-горна дистанция, каза Таньо Брайков. Днес нямало възможност за втори път да се води такова дело. “Инж. Кольо Димов извади полезни документи, вероятно ще намери и още”, смята председателят на ОбС – Стара Загора.

На ноемврийското заседание на Общинския съвет се очаква да бъде внесено за разглеждане и предложение за създаване на търговско дружество с цел създаването на индустриална зона край квартал „Зора“ (116-117 дка на мястото на бившето Опитното поле). В него Община Стара Загора ще участва с апорт на земята, неголяма парична вноска и вероятно един автомобил.

Преди два дни на среща между кмета Живко Тодоров и Клуба на работодателя стана ясно, че след като Общината предостави земята, държавата ще финансира изграждането на цялата необходима инфраструктура. За тази цел ще се учреди акционерно дружество, от което всеки заинтересован впоследствие ще може да закупи акции.

По въпроса за включената в дневния ред точка за продажбата на парче земя в района на Бедечка стана ясно, че то е извън територията на парка. Историята около тази сделка е следната: съществуващи там сгради са били предложени да бъдат изкупени от Общината, но тя е отказала поради липсата на целесъобразност. Закупил ги е частен инвеститор, който сега иска да придобие и земята под тези постройки.

Адв. Таньо Брайков съобщи още, че дневният ред на редовното заседание на общинските съветници в Стара Загора за ноември към момента съдържа 48 предложения. Общинският съвет ще гласува на първо четене промени в две наредби и една изцяло нова.

Промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора се отнасят до отпадането на отстъпката от 5% за предплатилите пълния годишен размер на таксата за битови отпадъци в срок до 30 април. По този начин в Общината ще постъпи приход от 350 хил. лева, с който ще бъдат дофинансирани други разходи. Причината е недостиг на прихода от таксите за битови отпадъци. През 2017 г. се извършва обезпечаване за сметка на други дейности с близо 1 млн. лв., а очакваният недостиг за следващата година е наполовина на тази сума“, уточни председателят на ОбС.

Друга промяна, която предстои да бъде разгледа в същата наредба, засяга финансирането на дейностите по предучилищна подготовка на деца от 5-годишна възраст до постъпването им в първи клас, като се възприема принципът, че държавата поема финансирането на дейностите, но без изхранването на децата. Предложението на администрацията е таксата за хранене за присъствен ден да бъде в размер на 2,00 лв., като при пълен месец присъствие родителите да заплащат 40–44 лева месечно, т.е. без съществена промяна от досегашната такса.

„Предложението за изменение на Наредбата за реда за упражняване правото на собственост на Община Стара Загора върху капитала на търговските дружества ще засегне заплатите на управителите на общинските търговски дружества, но без лечебните заведения“, обяви председателят на местния парламент. „Месечното възнаграждение не може да надвишава по-ниската стойност от четирикратния размер на средната месечна брутна заплата на едно лице от управляваното дружество или брутната заплата на зам.-кмет на Общината“, уточни Таньо Брайков.

През ноември общинските съветници ще разгледат на първо четене и Наредба за реда и условията за ползване на социалната услуга „Социално жилище” на територията на община Стара Загора, с която да бъдат установени редът и критериите, по които ще се ползват те.

Старейшините ще направят и промяна в Инвестиционната програма на Общината, с което ще бъдат преразпределени остатъчните средства от сключените обществени поръчки по ЗОП с по-ниски стойности от предвиденото. Сумата е над 115 хил. лева и ще бъде прехвърлена в дейности по поддръжката на техническата инфраструктура и текущи ремонти съгласно приоритетите на Общината.

Общинският съвет ще разгледа още и поемане на ангажимент за създаване на нови социални/здравни услуги по приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. С това се предвижда изграждане на два нови центъра за настаняване от семеен тип в Стара Загора и две преходни жилища за деца от 15 до 18 г. в село Богомилово.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн