От днес следим качеството на въздуха в реално време чрез интерактивна карта на Европейската агенция по околна среда

STZAGORA.NET
*
756898534673Нов онлайн индекс (интерактивна карта в реално време и до 48 часа назад) за определяне на качеството на въздуха може да бъде ползван от днес, 16.11.2017 г. (четвърътък) на http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index .

Замърсяването на въздуха е най-големият риск за здравето на околната среда в Европа и новият индекс за качеството на въздуха ще предостави на европейските граждани начин да научат повече за излагането им на лошото качество на въздуха, както на местно равнище, така и в целия ЕС.

Колко чист е въздухът, който дишате в момента? Какво показва сравнението между въздуха във Вашия град и въздуха в съседния град, регион или дори в съседната държава?

ИНДЕКСЪТ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА на Европейската агенция по околна среда, обявен вчера, 15 ноември, на Парижкия форум за чист въздух, е нов инструмент, който дава възможност на потребителите да разберат какво е в момента качеството на въздуха там, където живеят. Както и до две денонощия назад, през един час. Показването на актуални данни за цяла Европа дава на потребителите ново познание за качеството на въздуха в отделните държави, региони или градове.

Вчера и днес Европейската комисия е домакин на изключително важно събитие, посветено на качеството на въздуха в Европа, което се провежда в Париж. В събитието участва като говорител и Нено Димов, министър на околната среда и водите.

В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия, цитиран от БГНЕС.

Относно чистотата на въздуха у нас министър Димов обясни: „Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети. Основният виновник за замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. Не е изненадващо, че във Видин въздухът е най-замърсен. В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха“. „По-големите градове, в които имат по-сериозни финансови възможности, вървят по-бързо напред“, допълни Нено Димов.

„Основният ни приоритет е качеството на въздуха. София далеч не е втората столица в Европа по замърсяване на въздуха. Не може да се каже, че въздухът в България е много по-мръсен от този във Франция”, заяви екологичният министър.

756898534672По думите му, ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. „Говорим за годишната норма, не ежедневната”, заяви Димов.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн