Тромпетисти от 13 държави се събират в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Рекорден брой участници събира в Деветото си издание Международният конкурс за млади тромпетисти в Стара Загора. В състезанието ще участват 54 музиканти от 13 страни, от които 42-ма са от чужбина и 12 от България. Това съобщи днес на пресконференция в Община Стара Загора артистичният директор на конкурса Пенчо Пенчев. Форумът се провежда от 6-ти до 10-ти ноември в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организатор е НУМСИ „Христина Морфова“, с подкрепата на Община Стара Загора.

„Днес в Стара Загора стартира последното издание на конкурса за млади тромпетисти, един прекрасен формат за ангажираност на младите хора, за всички, които се занимават с музика“, каза зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя припомни, че от миналия петък Стара Загора е на вълна младежи – с проведената среща за младежки политики с участието на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, литературния конкурс „Веселин Ханчев“ и бъдещия голям форум за младежки политики, който ще събере над 100 младежи от европейските страни в Града на липите.

Пенчо Пенчев представи участниците в тазгодишното жури. Всички са чужденци, светила в професията, изявени солисти и педагози, което вдига високо нивото на конкурса.

Председател на журито е американският професор Роналд Ром, легендарен тромпетист, а членове са: проф. Андрей Иков от Русия, проф. Васо Ристов от Македония, проф. Игор Чекохо от Полша и Серджо Карстеа от Румъния.

Участниците, които са на възраст между 10 и 26 години, ще бъдат разпределени в четири възрастови групи. Всички те ще изпълняват една задължителна и една свободна пиеса.

На 10 ноември от 19.00 часа ще се състои тържествен концерт на лауреатите и журито, със съпровод на оркестъра на Държавна опера Стара Загора, с диригент Владимир Бошнаков.

„Винаги трябва да бъдем ентусиазирани за участие, защото от такива участия можем да растем, трябва да се научим да се състезаваме със себе си. Колкото повече се състезаваме, толкова повече надграждаме“, сподели председателят на журито проф. Ром. „Всеки побеждава, дори и да не донесе вкъщи първа награда“, допълни легендарният тромпетист.

Зам.-кметът Иванка Сотирова призова участниците в журито да поканят музикантки от техните страни за участие в Джаз форума през юни догодина, който ще премине под мотото „Жените в джаза“.

Конкурсът за млади тромпетисти стартира през 1995 г. като национален, единствен в България за тази специалност. От третото издание е отворен за международно участие, а следващия IV-ти е международен. Идеята за създаването му е на преподавателя по тромпет Пенчо Пенчев, който е и артистичен директор на конкурса.

Конкурсът се развива много бързо и получава широка международна известност, доказателство за което е рекордния брой участници тази година.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн