Павелбанци търсят решения за минералната вода

STZAGORA.NET
*
Пред народния представител Георги Гьоков те обявиха, че са за нов данъчен модел
*
Община, Общински съвет и политическите сили ще се обединят за решаване на проблема с водата в Павел баня. Това стана ясно по време на посещението на народния представител от „БСП за България” Георги Гьоков в курортния град. Гьоков и председателят на местната организация на БСП Атанас Пъдев проведоха разговор по проблемите на общината с кмета Станимир Радевски и председателя на местния парламент Шендоан Халит. Местните смятат, че обединени всички, ще успеят да спасят поминъка на павелбанци, тъй като основните им доходи са от балнеоложкия туризъм.

Кметът Станимир Радевски представи проблемите: недостиг на минерална вода заради намаления й дебит, променена температура и липса на намеса на оторизираните органи към разрешения режим за водоползване на термоминералните води с национално значение. Той припомни законовия текст, че подземните води са монопол на държавата, и контролът е неин ангажимент.

Над 400 души са се подписали в подписка относно проблема с водата, която скоро ще бъде внесена в Общинския съвет, информира Пъдев. Предстои местният парламент да излезе с решение, което ще бъде изпратено до МОСВ, Басейнова дирекция и до всички парламентарни групи в 44-то Народно събрание.

Пред депутата Гьоков представителите на местната власт споделиха и проблеми, свързани със спечелените проекти. На стойност около 15 млн. лв са одобрените проекти на община Павел баня, но парите не са преведени по ПРСР и ПУДООС и не могат да стартират подмяната на водопроводната мрежа в селата Горно и Долно Сахране, Скобелево и в Павел баня. В администрацията се чакат пари и за рехабилитацията на 4-километровата отсечка непосредствено преди курортния град по път I-56. „Ще поставя въпросите към съответните министри и ще търсим решения на проблемите ви” – каза депутатът.

За нов данъчен модел в България, който да не ощетява обществения интерес, са се обявили над 500 жители от общината, които призовават в подписка за всеобхватна данъчна реформа. Тя трябва да включва въвеждането на необлагаем минимум за доходите на физически лица поне до текущия размер на минималната работна заплата и на намалени ставки на ДДС от 9% (каквито са за туризма) за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги.

Почетният гражданин на Павел баня – олимпиецът Дечко Овчаров, представи пред депутата идеята за национална спортна база за тренировки, възстановяване и рехабилитация на параолимпийци, която да се изгради на общински терен. По думите на народния представител е нужна целенасочена държавна политика за спортистите ни с увреждания, която да реализира приоритетите им чрез Министерството на спорта.
#

nov

социални бутони


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн