Сто платна на Иван Милев идват в Стара Загора за 120-та годишнина от рождението му

STZAGORA.NET
*
Утре, 1 ноември 2017 г., от 18.00 ч. в голямата зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложбата „Посоки”, посветена на 120-годишнината от рождението на Иван Милев (1897-1927) и 90 години от ранния край на неговия житейски и творчески път. Изложбата идва в Стара Загора след представянето й при голям интерес в Софийската градска художествена галерия и в Художествената галерия на Казанлък.

На 18 февруари 2017 г. се навършиха 120 години от рождението на големия български художник Иван Милев. Живял едва 30 години, творецът оставя зад себе си стотици шедьоври и е признат за един от емблематичните български творци на 20-ти век.

Експозицията е наречена “Посоки”, защото прави опит ако не да илюстрира, то поне да очертае с конкретни творби някои от жанровите (кавалетна и стенна живопис, рисунка, илюстрация, сценография) или тематични зони на артистичен интерес в известната или оцелялата част от пластическата продукция на Иван Милев. Тук могат да се видят произведения, чрез които се проследява връзката с народностния или приказния елемент в творчеството му, с религиозната тема, с мистицизма и фатализма.

В изложбата са включени редица негови произведения, които днес се съхраняват в частни домове и колекции. Публиката може да се срещне с творчеството на автора, както и с редица непознати досега или непоказвани повече от десетилетия произведения.

В експозицията са включени 100 произведения, създадени от художника между 1915 и 1926 г. Колекцията е подбрана от фондовете на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, Националната художествена академия, Националния литературен музей, и художествените галерии в Казанлък, Стара Загора, Сливен, Русе, Монтана и Габрово.

В Казанлък, родния град на Иван Милев, днес се съхранява най-голямата част от творческото му наследство.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 29 ноември т.г.

Иван Милев е силно повлиян от европейското изкуство и най-вече от сецесиона. Характерните за този стил декоративност и ритмика имат определени сходства с художествения език на българското народно изкуство. Навярно затова художникът с такава лекота припознава естетиката на сецесиона и намира начин да я съчетае с добре познатите му мотиви от традиционните български носии, черги, шевици и др. Именно те са в основата на изградения от худижника специфичен, разпознаваем авторски стил.

Той е известен най-вече със своите живописни произведения, в които независимо дали под формата на архитектура в пейзажите, на декорация в интериора или дори само чрез ритмика, изградена посредством редуването на стилизирани човешки фигури, неизменно присъстват споменатите мотиви, свързани с родното българско изкуство. Художникът черпи вдъхновение за изграждането им не само от традицонната култура, но и от християнската традиция и образност, от декоративността и колорита, характерни за стенописната декорация и иконописта.

Макар да не доживява 30 години, Иван Милев успява да създаде богато и многообразно творчество, с което се превръща в един от най-емблематичните български художници.


#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн