Безплатно измерване на кръвната захар организира старозагорското дружество “Диабет”

STZAGORA.NET
*

Клубът на дружество "Диабет" бе осветен при откриването му от Старозагорския митрополит Киприан

На 7 ноември от 8,30 до 12 часа в клуба на дружество “Диабет” ще има безплатен скрининг с изследване на кръвната захар. Допълнителна информация може да даде на интересуващите се председателят на дружеството Пенка Ялъмова, на тел. 0885 88 02 13.

От 12 часа днес д-р Грета Вълканова, ендокринолог, гостува в час на класа в ГПЧЕ “Ромен Ролан” с тема за диабета и неговата превенция. С това участие започват няколко прояви на Дружество “Диабет” – Стара Загора, посветени на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета.

В края на седмицата, на 26-27 октомври, представители на дружеството ще вземат участие в Първа национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините в хотел “Верея”. Срещата се провежда в партньорство с Националния алианс за социална отговорност и Община Стара Загора.

Много близко е сътрудничеството и е силна подкрепата, която оказва Община Стара Загора на местното дружество “Диабет”. Извършен бе основен ремонт на клуба на дружеството за 26 000 лв. от общинския бюджет и обновеният клуб бе осветен от Старозагорския митрополит Киприан на 7 април тази година (на снимката). Община Стара Загора помага и при организирането на екскурзии и отдих на членовете на дружеството. То съществува от 27 години и в състава му са 250 души – не само болни от диабет, а членове на семействата с болни, застрашени от болестта, но и още съмишленици и дарители. По данни на Здравната каса около 50 000 души в региона страдат от тази болест.

За година и половина новото ръководство на дружество “Диабет” реализира множество инициативи, освен основния ремонт на клуба. В три села от общината – Ракитница, Могила и Малка Верея, както и по работни места – в Окръжно пътно управление и във Фабрика “Бисер Олива” е проведен скрининг на над 800 човека с измерване на кръвната захар, кръвното налягане и изследване на слуха. Всеки вторник и четвъртък от 10 до 11,30 ч. в новата зала на клуба се провеждат физически занимания за членове на дружеството, които се водят от студенти по кинезитерапия в Медицински факултет на Тракийски университет. Залата на дружеството е оборудвана с уреди за физически занимания, а също и със столове, мултимедия и екран от “Контур Глобал Марица Изток 3″.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн