Кметски ден: Контейнерите в селата да се преместят на достъпни улици. Има борови дърва по 35 лева кубика. Остро недоволство от телефона за аварии на EVN

STZAGORA.NET
*
Кметовете на селата в община Стара Загора се срещнаха днес, по време на традиционния Кметски ден, с представители на предоставящите комунално-битови услуги дружества „Грийн партнърс – БКС“, Държавно горско стопанство Стара Загора, ВиК и EVN.

Контейнерите не достигат, на други дъната са изгнили и са се отпрали отдолу, трети са останали без капаци или колела. Би било добреда се осигурят резервни контейнери за подмяна, когато се наложи, а на някои места да се поставят по два – бе един от сигналите, които кметовете подадоха. По отношение на почистването те заостриха вниманието на фирмата-концесионер върху факта, че работниците не почистват добре около бобрите, не ги връщат на точните им места, блъскат ги и ги повреждат. Някои от контейнерите остават на пътното платно, което създава предпоставка за ПТП. Когато работниците видят, че контейнер е пълен наполовина, го подминават, без да го изпразнят. Констатирана бе необходимостта от график с повече дни за почистване в големите села като Змейово и др. На места контейнери, взети за ремонт, не са върнати. От “Грийн партнърс – БКС” обясниха, че промяна в графика на почистване може да бъде направена само от Общината. Работи се по 12 часа на ден, налагат се и глоби за недобре свършена работа, но от миналата година боклукът се е увеличил. Има голямо текучество на кадри, а на шофьорите на камиони им трябва по година и половина, за да научат къде точно по селата са контейнерите. По тази причина наемането на нови не е добра идея. По повод сигналите от някои кметове, че през зимата има контейнери, които не се почистват с месеци, от фирмата по чистотата апелираха контейнерите, които са на труднодостъпни места по заснежени или разкаляни улици, да се местят временно към центъра на селото, на достъпни места, макар и с цената на отдалечаването им от жилищата. Така поне ще могат да бъдат своевременно вдигани и проблемът ще се реши поне на 50%.

Проблем с дисциплината на някои от работниците-дървосекачи отчетоха и от Държавното горско стопанство в Стара Загора в отговор на сигнали от кметовете, че се закъснява с доставката на вече платени дърва за огрев и хората се притесняват, че дървата няма да могат да изсъхнат за отоплителния сезон, а и не са сигурни дали изобщо ще им бъдат доставени. В Елхово например парите са внесени още на 20 май, а все още в селото имат да получават 20 куб.м дърва. Там с няколко курса е доставена предимно липа, а е платено за меше. Споделеният от ДГС проблем бе, че не достигат превозвачи за изнасяне на дървата от сечищата, както и че през последните 1-2 месеца се струпват много поръчки наведнъж. Но нямало да бъде оставено село без дърва за огрев.

Апелът на Горското стопанство е, който желае, да си поръчва и борова дървесина по 35 лева кубика, понеже заради масовото съхнене на боровете, чийто жизнен цикъл приключва, се налага тези иглолистни, садени преди години на нетипични за тях места, да бъдат премахвани.

Пред ВиК кметове помолиха да се побърза преди зимата с асфалтирането на ремонтирани участъци, както и да не се оставя прекалено дълго да улягат запълнените дупки. От с.Лозен изразиха задоволство, че им е включен допълнителен водоизточник, за който от над 20 години никой не посмял да направи необходимите разходи и да го възстанови. От Преславен сигнализираха, че имат стар 600 м етернитов водопровод по главната улица на селото, който често аварира, и попитаха има ли вариант да се сложи нова тръба, за да бъде решен проблемът. С много добро поддържане на водопровода се похвалиха от с.Петрово. От Сладък кладенец отбелязаха, че след ремонт на места остава по малко асфалт и чакъл, но докато чакълът влиза в работа на хората, асфалтът остава невдигнат. Доволни са, че налягането в горната част на селото е оправено, както и че в гробищния им парк е прокарана чешма. От Елхово попитаха има ли начин да бъде пуснат вторият им водоизточник, който преди 10 години е бил затворен заради откраднати кабели. Споделиха и положителен опит – техникът на селото е разделил каптажа им на секции и при режим сутрин пуска едната, вечер другата секция, иначе всичко се източва наведнъж. В Братя Кунчеви са доволни от водоснабдяването си, но предложиха старите тръби от помпите да бъдат сменени, понеже понякога се пукат. От Могила помолиха да се провери защо е ниско налягането на водата на 5-6 нови къщи по пътя за Малко Кадиево.

Най-честият и масов сигнал до електроснабдителното дружество на EVN-България “Eлектроразпределение Юг” е, че трасетата на електропроводите са силно обрасли. При всяка буря при нас се късат поне по една-две жици”, се жалваха от Дълбоки. Останалите села потвърдиха, че и при тях е така. Друг проблем е, че някъде отрязаните клони не се почистват. “Не подписвайта протоколите, докато клоните не бъдат вдигнати от изпълнителя!” – посъветваха от дружеството кметовете.

“Почистете гнездата на птиците по стълбовете – при нас два-три пъти вече се възпламеняват такива гнезда, и токът в селото ни спира” – поискаха от Калитиново. Съобщено бе за случаи на токови удари в Стрелец и Сладък кладенец, но от дружеството напомниха, че не са оставили незаплатени изгорелите електроуреди.

“Вашите техници като дойдат, отстраняват повредата, но често забравят да вдигнат обратно предпазителите и вече няколко пъти по тази причина оставаме без улично осветление” – сигнализираха от Сладък кладенец. Борилово расте бързо и се нуждае от още един трафопост в северозападната част на селото, съобщи кметът. Няколко села поискаха да бъдат изправени опасно наклонени стълбове. От Казанка и други населени места настойчиво предложиха електромерите да бъдат изкарани извън домовете, за да не се налага при отчитането стопаните да бълзат да излизат от работа и да бягат вкъщи, за да са там, когато инкасаторката минава. “В много села вече го направихме, постепенно ще стане така и в останалите” – казаха от “Eлектроразпределение Юг”.

От Братя Кунчеви благодариха, че със съдействието на МВР са били заловени много крадци на електроенергия. На рисковия контингент от населението кабелите са били сменени с усукана двойка, за да няма нелегални прикачания, и проблемът е бил решен.

50% от таблата по улиците са счупени, деца минават и спират от тях тока на хората” – сигнализираха от Горно Ботево.

От Колена и Могила се оплакаха, че при спиране на тока прекалено дълго време не могат да се свържат с националния телефон за аварии на EVN. “Звъних 40 минути, обадиха се едва на 11-я път” – съобщи кметът на Колена. Той предложи да бъде създадена друга организация на този телефон, чията централа се намира в Пловдив.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн