Бурно космическо време

STZAGORA.NET
*
Предишна публикация: Слънцето „поздрави“ България в деня на Съединението с най-мощното изригване от 2006 г. насам

СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ

Слънчевата активност през последното денонощие беше висока, съобщиха от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. Вчера следобед активната област 2673 генерира ново (трето поред) голямо слънчево изригване. То достигна своят максимум (X1.3) в 17.35 ч. българско време. Изригването беше съпроводено от радиоизбухване от II тип + изхвърляне на коронална маса (CME). Неговото начало е регистрирано най-напред върху изображенията от коронографа LASCO_C2 на спътника SOHO. Възможно е плазменият облак да “пропусне” Земята, тъй като източникът на явлението вече напуска геоефективната позиция.

Областта 2673 генерира през последните 24 часа и 2 умерено мощни (M7.5 и ~M9.0) с максимуми вчера рано следобед в 13.10 ч. и тази сутрин около 10 ч. българско време. Същата слънчева активна област беше източник и на 4 изригвания със средна мощност (M1.4, M3.9, M1.3 и M1.2), чиито максимуми бяха достигнати съответно вчера в 12.50 ч., снощи в 02.50 ч. и днес призори в 05.20 ч. и 06.40 ч. българско време. M1.4-изригването вчера по обед е било съпроводено от радиоизбухване от IV тип, което е индикатор за протонна (СЕЧ) ерупция. С това събитие изглежда е свързано допълнителното покачване на потока на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита от вчера следобед и през нощта. Не са наблюдавани други изхвърляния на коронална маса (CME). “Базисното” (т.е. фоново) ниво на слънчевия рентгенов поток тази сутрин е около B9.0-C1.0.

Днес, утре и на 10 септември слънчевата активност ще бъде между умерена и много висока. Вероятността за изригвания от средния мощностен клас M е по 75% на ден за днес, за утре и за 10 септември. Вероятността за големи изригвания от клас X е по 50% на ден за всеки един от трите дни (8,9 и 10 септември). Вероятността за слънчеви протонни (СЕЧ) ерупции е 85% за днес, 25% за утре и 15% за 10 септември. Слънчевият радиоиндекс F10.7 утре е 125, а на 10 септември ще е около 120.

Възможни са средни и/или силни смущения в работата на различни електронни устройства и радиокомуникациите в мегахерцовия и гигахерцовия честотни диапазони поради очакваната еруптивна активност на слънчевите области 2673 и 2674.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ

Северно сияние (Aurora Borealis) над провинция Онтарио (Kанада) на 8 септември 2017 г. (снимка: Кати Ла Рош, solarham)

През изминалото денонощие геомагнитната обстановка беше между спокойна и активна. Планетарни геомагнитни смущения (Kp=4) имаше в интервалите 0ч-03ч и 06ч-12ч българско време. Над България геомагнитната обстановка беше смутена днес между 09ч и 12ч. Над полярните райони на Земята е наблюдавана мощна аврорална активност.

Потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита беше стотици пъти завишен спрямо обичайния фон и около полунощ достигна за кратко праговото ниво за мощна радиационна буря (S3). В момента той е между праговите нива S1 и S2 (слаба и умерена радиационна буря).

Днес и утре геомагнитната обстановка ще е между смутена (Kp=4) и много мощна планетарна геомагнитна буря (Kp=8;G4). Вероятността за геомагнитни смущения (K=4) на средни ширини за днес и утре е по 15% на ден, а за 10 септември тя е 40%. Вероятността за слаба геомагнитна буря на средни ширини (K=5) е по 35% на ден за днес и утре и 20% за 10 септември. Вероятността за средна, мощна или много мощна буря на средни ширини (K=6, 7 или 8)за днес и утре е по 50% на ден, а за 10 септември тя е 5%.

В рамките на 3-дневната прогноза (08 -10 септември ) потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV;СЕЧ) на геостационарна орбита ще бъде завишен. Днес и през по-голямата част от утрешния ден той ще бъде между праговите нива за слаба (S1) и мощна радиационна буря (S3). На 10 септември СЕЧ-потокът ще е около или под праговото ниво за слаба радиационна буря (S1). Ако има нови средни или мощни слънчеви изригвания е твърде вероятно СЕЧ -потокът да бъде по-висок от прогнозирания.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн