Слънцето “поздрави” България в деня на Съединението с най-мощното изригване от 2006 година насам. Мощна планетарна геомагнитна буря се очаква през нощта

STZAGORA.NET
*
Слънчевата активност през последното денонощие беше много висока, съобщиха от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора. Активната област 2673 генерира общо 2 големи изригвания от клас X днес около обед и рано следобед. Първото от тях бе с мощностен показател X2.2 и достигна максимума си в 12.10 ч. българско време. Второто, което може да се причисли съм подкласа на т.нар. “свръхизригвания”, бе с показател ~X9.5 (по наша предварителна оценка). То достигна максимума си в 15.00 ч.

Това е най-мощното слънчево изригване от декември 2006 г. насам и поради това и най-мощното от началото на настоящия 24-ти цюрихски петнообразувателен цикъл, започнал през ноември/декември 2008 г. Засега няма някакви данни за съпътстващи двете X-изригвания явления, но това несъмнено ще стане през следващите часове. До края на деня вероятно ще публикуваме и извънреден бюлетин, посветен на двете големи изригвания от клас X. “Базисното” (фоново) ниво на слънчевия рентгенов поток за последните часове не може да бъде надеждно определено заради много голямата амплитуда на колебанията, причинени от двете X-изригвания.

Днес, утре и на 8 септември слънчевата активност ще бъде между умерена и висока. Вероятността за изригвания от средния мощностен клас M е по 75% на ден за днес, утре и за 8 септември. Вероятността за големи изригвания от клас X, както и за протонни ерупции е по 25% за утре и за 8 септември. Слънчевият радиоиндекс F10.7 за утре и за 8 септември ще е около 115.

Възможни са средни и/или силни смущения в работата на различни електронни устройства и радиокомуникациите в мегахерцовия и гигахерцовия честотен диапазон поради очакваната еруптивна активност на слънчевите области 2673 и 2674.

Допълнение от 23.30 часа в сряда, 6 септември:

Слънчевото изригване с показател X9.3 (X9.5 беше според нашата предварителна оценка ) е осмото по мощност от началото на редовните наблюдения на слънчевия рентгенов поток през 1976 г. Последното с подобна мощност (X9.0) е било изригването от 05 декември 2006 г. в крайната фаза на слънчевия 11-годишен цикъл под номер 23 (SC23) Същевременно то е “първенец” в настоящия 24-ти слънчев цикъл (SC24). До днес най-мощното изригване в SC24 беше това от 11 август 2011 г (X6.9).

Явлението започна днес рано следобяд, приблизително в 14.45 ч. българско време и за около четвърт час (в 15.02 ч.) достигна максималната си фаза. Спадът на слънчевия рентгенов поток продължава и в момента, т.е. низходящата фаза е по-дълга от 8 часа. По време на околомаксимумната фаза на изригването са регистрирани радиоизбухване от II тип, съпровождащо изхвърляне на слънчева коронална маса (CME). Началната скорост на изхвърления плазмен облак е 1970 км/с. Изхвърленото от Слънцето вещество е регистрирано от коронографите на космическите апарати SOHO и STEREO Ahead (STEREO-A). Засега са достъпни в Интернет само изображенията от сондата STEREO-A, докато тези от SOHO все още не са публикувани. (Нашият опит от 2012 г. досега показва, че в този случай причината за забавянето е свързана с ангажираността на екипа да определи посоката и скоростта на движението на CME-облака.) Вероятността изхвърлената от Слънцето плазма да достигне до Земята още през следващите 24-36 часа е много голяма. Към полунощ ще се изясни дали това ще се случи.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн