Стартира рехабилитацията на жп отсечката от Скутаре до Оризово

STZAGORA.NET
*
Инвестираме 70 милиона лева за цялостната рехабилитация на 26-километровата жп отсечка от Скутаре до Оризово. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на първата копка на участъка. По думите му, строителните дейности трябва да приключат до началото на 2019 г., след което по това направление влаковете ще могат да се движат със скорост между 130 и 160 км/ч. Той заяви още, че жп гарата в Белозем също ще бъде модернизирана в рамките на година и половина.

Заместник-министър Занчев обяви, че утре започва рехабилитацията и на отсечката Стралджа-Церковски, която също е част от жп линията Пловдив-Бургас, като до края на годината ще стартира строителството и на жп линията от София до Елин Пелин. Целта ни е до 2022 г. да има изцяло модернизирана железопътна магистрала от сръбска граница до пристанище Бургас, каза още той.

Заместник-министърът съобщи, че договорените средства по оста за железопътни проекти в новия програмен период на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са близо 64 млн. лева. Във финален етап на одобрение са още 2 големи железопътни проекта. Работим активно и за закупуване на нов подвижен състав, който ще се движи по обновените трасета, като плановете ни са до средата на 2020 г. да имаме първите нови влакове, допълни Занчев.

Програмата на заместник-министъра продължава с посещение на пристанище Бургас. Велик Занчев ще има срещи с ръководствата на държавния и частните пристанищни оператори. Той ще посети Кулата за управление на корабния трафик, Морска гара Бургас, ремонтираната Магазия-1, вълнолома и кейовата стена, както и ще проследи товароразтоварителните дейности на пристанището.

Рехабилитацията на железопътен участък Скутаре-Оризово е част от втората фаза на проект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по жп линията Пловдив-Бургас“, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

* * *

Акт № 2 за начало на строителните дейности връчи днес генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски на изпълнителния директор на „Трейс Груп Холд“ АД инж. Боян Делчев, съобщава сайтът на дружеството.

На жп гарата в село Белозем заместник-министърът на транспорта Велик Занчев и генералният директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура” инж. Красимир Папукчийски, заедно с инж. Боян Делчев – изпълнителен директор на „Трейс Груп Холд“ АД направиха символичната първа копка на ремонтните дейности. Сред официалните гости бяха кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на община Раковски Павел Гуджеров.

Договорът за модернизация на участъка Скутаре – Оризово е на стойност близо 76 млн. лв. с ДДС. Изпълнител на проекта е обединението “Европейски железници“ с водещ партньор “Трейс Груп Холд” АД и компаниите “Инфраструктурно строителство” и “РВП Илиянци”. Строителният надзор ще се упражнява от “Ежис – ЕТП–Ай Си Джи”, съставено от “Ежис Полша”, “Ежис България”, “Евротранспроект”, “Инфра консулт груп” и “МАП Интернасионал”.

Средствата за проекта са осигурени от Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”.

Генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски сподели, че модернизацията на българските железопътни трасета ще позволи влаковете да се движат със скорост 130-160 км/ч и се извини на пътуващите с БДЖ за причинените неудобства по време на строителните дейности. Той анонсира, че остава още един участък по трасето София – Бургас, за който предстоят строително-ремонтни дейности, а именно Оризово – Михайлово. Проектът предвижда от гара Черна гора до гара Михайлово да се изгради тунел по железопътното трасе.

Заместник-министърът Велик Занчев обяви: „Целта ни е до 2022 г. да има изцяло модернизирана железопътна магистрала от сръбската граница до пристанище Бургас, до края на годината ще започне строителството и на жп линията от София до Елин Пелин“. Той допълни, че министерството работи активно и за закупуване на нов подвижен състав, който ще се движи по обновените трасета. Плановете са до средата на 2020 г. в България да се пътува с новите влакове.

През м. март 2019 г. строителните дейности трябва да приключат.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн