Над 30 хиляди души участваха в Молитвата за Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Огромно множество чества 140 години от подвига на бранителите на града
*
Над 30 хиляди души се помолиха заедно с негово Високопреосвещенство митрополит Киприан за Стара Загора тази вечер. Всички непринудено пяха химна на България и аплодираха бурно изпълненията на квартет „Ева“ под монумента „Самарското знаме“, показвайки, че 140 години след саможертвата на бранителите на Стара Загора паметта за тях е жива и се предава на поколенията.

„Благодаря ви, че сте тук, защото вие сте най-ценното на държавата, хората, народа на България. Радвам се, че ви има и с присъствието си тук показахте, че България я има, че е жива и ще пребъде във вековете. Поклон пред нашите предци, които оставиха костите си тук, за да можем днес да живеем свободно. Поклон пред вас, старозагорци!“. С тези думи към присъстващите се обърна кметът Живко Тодоров. Приветствие отправи и Галина Андриянова, председател на Общинския съвет в побратимения със Стара Загора руски град Самара, която е начело на петчленна делегация, пристигнала за честването. “Нашата задача днес е да съхраним паметта, да предадем на потомците нашата благодарност за победата в тази война. Нека България да процъфтява, пожелавам Ви всичко най- най-добро от името на руския народ!” – каза тя.

Пред паметника бяха поднесени венци от името на председателя на Народното събрание, вицепрезидента, Община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, зам.-председателя на Народното събрание, вицепремиера, министъра на отбраната, Областната управа, Общинския съвет, Тракийския университет, „Мини Марица Изток“ ЕАД, политически и обществени организации, много граждани.

Жителите и гостите на Стара Загора наблюдаваха уникален по рода си и мащаби за България спектакъл. С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина, бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира основните компоненти на посланието, което се съдържа в него – саможертва, традиция и вяра. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път. Организатори на спектакъла са Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant.

Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе молитва с думите – „Господи Иисусе Христе, Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрости, Твоята милост е безмерна и човеколюбието неизмерима главина. Ние, твоите недостойни раби, със страх и трепет падаме пред величието Ти и смирено принасяме на Твоето добросърдечие благодарствена служба за великите Твои благодеяния, които си проявил към жителите на град Стара Загора.“

С гласа си актьорът Ивелин Керанов отекна в душите на присъстващите с рецитал на някои от най-запомнящите се български поетически творби, посветени на подвига на бранителите на Стара Загора.

Емоцията достигна своя връх с началото на светлинния спектакъл, който озари мемориала с десетки лъчове. Музика, светлина, глас и кадри на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху самите бранители от мемориала, се събраха в едно. Ивелин Керанов коментира по-късно как сам е чувал плача от вълнение на посетителите, което за него е било най-голямата награда.

Реакциите на посетителите в социалните мрежи не се забавиха:

Zhenya Dimova: Красиво и с много добър замисъл – детството, животът, прожектирани върху героите, благодарение на които всичко това днес е факт…

Моника Маринова: Настръхнах… определено трябва да се прави всеки месец… гледам отблизо през телефона и от вкъщи… просто е уникално. Браво!

Dimitrinka Pirich: Благодарим на организаторите, че ни доставят възможността да сме част от този невероятен спектакъл и ние, извън страната. Поклон пред загиналите!

Кина Филипова: Уникална магия! Сълзи се стичат от очите ни за хората, дарили дните ни. Те умряха, за да живеем ние.

Naska Georgiewa: Това се казва урок по родолюбие!!!

Desislava Lenova: Искаме всяка година такъв спектакъл!

Уникалният спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“, който се състоя на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, бе кулминацията в богатата културна програма на Община Стара Загора за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.).

В спектакъла участваха още представителна рота на Втора механизирана бригада, знаменна група и военният духов оркестър. Той бе наблюдаван от представители на общинското ръководство и областната управа, народни представители, общински съветници, представители на обществени, патриотични и политически организации, много граждани.





#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн