„Молитва за Стара Загора“ 140 години след подвига на бранителите

STZAGORA.NET
*
Тази вечер жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможност да наблюдават уникален по рода си и мащаби на реализация спектакъл. Режисьор на „Молитва за Стара Загора” е директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Ивелин Керанов. С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина авторите на проекта ще представят един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм, на който са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът ще интегрира в едно основните компоненти на посланието, което се съдържа в него, традиция и вяра.

Технологичното и музикалното оборудване е от най-доброто в момента. По реализацията на проекта са работили над 100 души в продължение на 8 месеца, обясниха авторите от Urban Art Foundation. Освен тях, организатори са Община Стара Загора и Kvant. Светлинно-звуковият спектакъл ще може да бъде наблюдаван и на два екрана с размери 7/4 м. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път.

Идеята е невидимата нишка на времето да ни свърже с онзи подвиг на знайни и незнайни, българи и чужди, воини и офицери , на загиналите местни жители при отбраната на града, за да осъзнаем, че ние сме сега и тук, благодарение на тях. Че нашите деца живеят и заради техния подвиг. Това е невидимата нишка на времето. Когато все пак видим и усетим, че днес дишаме, живеем и обичаме, нека разбираме защо те са умирали, обясняват концепцията си организаторите.

Уникалният спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“ е кулминацията в богатата културна програма на Община Стара Загора за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.). В него специално участие има старозагорският митрополит Киприан, който ще произнесе своята молитва за града и неговите жители. Музиката на формация „Исихия“ и изпълненията на квартет „Ева“ – певици от световно известния хор „Мистерията на българските гласове“, ще допълнят атмосферата на красивото представление, наслада за душата и сетивата.

Началото на официалната церемония за поднасяне на венци и цветя е тази вечер от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, след което ще започне и уникалната светлинна инсталация “Молитва за Стара Загора“.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн