С военен ритуал и тържествена проверка-заря почетоха паметта на загиналите в боевете за Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев прие строя и поздрави бойците и командирите от представителните роти на Втора механизирана бригада, които участваха в тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от боевете за Стара Загора, проведена на площада пред общината. В нея участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, Недялко Ников – зам.-командир на Втора механизирана бригада, представители на Руското посолство и гости от Самара, народни представители, общински съветници, знаменна група, военния духов оркестър, факлоносци и почетни роти от Втора механизирана бригада и др.

По случай годишнината към стотиците граждани и гости на площада най-напред се обърна кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. „Днес ние се прекланяме пред подвига на загиналите български опълченци и руски воини за свободата на Стара Загора и свободата на България. Преди 140 г беше извършен истински подвиг, защото тези хора проляха кръвта си и дадоха най-свидното – живота си, макар врагът да ги превъзхождаше като численост. За да можем всички ние да се наричаме днес народ, да можем да възстановим държавността си, да възстановим града си – каза кметът. – Да, Стара Загора възкръсна от пепелищата. Затова на Чадър могила е издигнат паметникът на Самарското знаме – символ на възстановяването на нашия красив град, на Възкресението на България. Трябва да уважаваме този подвиг и тази саможертва, да предаваме на младите родолюбието като висша ценност. С провеждането на този ритуал почитаме всички герои, които не позволиха Самарското знаме да бъде пленено, които дадоха отпор при Шипка, както и хилядите старозагорци – изклани, избити от османските орди“ – заяви още Живко Тодоров
.
В тържественото си слово председателят на Народното събрание отбеляза, че в първата голяма битка на Руско-турската война – тази при Стара Загора, 3500 български опълченци и малцина руски воини храбро се сражават с 16-хилядна армия и след ожесточени боеве защитниците на града са принудени да отстъпят от позиците си, но спасяват бойния си флаг – знамето на Трета дружина – Самарското, и то се превръща в национална светиня. „Това знаме, носител на ордена „За храброст” Първа степен, напоено с кръвта на тези, които са го защитавали с цената на живота си при Стара Загора, Шипка и Шейново, за нас – българите, е символ на героизъм, доблест и мъжество“ – подчерта председателят на парламента. Той припомни и оценката на командира на опълченците ген. Столетов, който в рапорта си до началника на щаба на руската Дунавска армия пише: „В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се сражават и умират като герои”. „Днес, заедно с преклонението пред подвига на защитниците, свеждаме глави и пред паметта на хилядите жестоко избити невинни граждани, пред мъченичеството на осиротелите и прокудените“ – отбеляза председателят на Народното събрание. По думите му тържествата по повод 140 години от боевете за Стара Загора показват, че жителите на града помнят и тачат героизма на опълченците и грижливо съхраняват спомена за делата на предците си и така възпитават в децата и младите хора самочувствие и национална гордост.

Под светлината на запалени факли командирите на роти извършиха вечерната проверка и рапортуваха, че личният състав е налице, с изключение на геройски загиналите в борбата за Свободата и независимостта на Република България. С едноминутно мълчание и падане на колене официалните лица и присъстващите граждани почетоха паметта на загиналите в борбата за свободата и независимостта на Република България.

Ритуалът на площада завърши с 3-минутна заря, след което официалните лица се отправиха към Античния форум „Августа Траяна“. Там в 21.00 ч. започна тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора. В първата му част на диригентския пулт застана старозагорският митрополит Киприан.


#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн