Чествахме на Бузлуджа 149 години от подвига на Хаджи Димитър и неговата чета

STZAGORA.NET
*
С автентитчна възстановка на драматичните юлски събития в далечната 1868 г. Национално дружество „Традиция“ прикова вниманието на стеклите се на Бузлужда родолюбци, за да почетат 149 години от Бузлуджанската епопея. Пред паметника на легендарния войвода оживяха исторически моменти от последното сражение на Хаджи Димитър и неговите другари, които със саможертвата си завещават на своя народ каузата за свободна и независима България.

Заупокойна молитва за загиналите герои и славния им войвода отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагоският митрополит Киприан, в съслужие с архиерейски наместник Петко Мотев и казанлъшки духовници.

„По силата на съдбата на жителите на Казанлък и селищата от Розовата долина е отредено да станат свидетели на това знаменателно за националната ни история събитие, оставило трайна следа в паметта и съзнанието на поколения българи – отбеляза в словото си за историческото събитие директорът на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов. – Героичната смърт на войводата на 18 юли 1868 г. се превръща в символ на стремежа на българския народ към независим и достоен живот. Тя е ярко свидетелство за неговата готовност да понесе всички лишения и трудности в борбата за свобода – до извоюване на крайната победа!“.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и неговите юнаци бяха поднесени от името на министър-председателя Бойко Борисов и лично от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, вицепремиера по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, евродепутата Ангел Джамбазки, народния представител от 27 МИР, Казанлък, Борис Кърчев, областния управител на Стара Загора Гергана Микова, общински съветници и родолюбиви граждани.

Тържественото отбелязване на 149 години от саможертвата на Хаджи Димитър и неговата чета, организирано от Община Казанлък, продължи с ритуал по освещаване на традиционния обреден курбан.
„Трябва да възстановяваме нашата история за нашите деца!“ – посочи Кметът на Казанлък Галина Стоянова в приветствието си за официалното представяне на 20 регионални клуба към Национално дружество „Традиция“ и техните над 120 членове, участници във впечатляващата историческа възстановка. „Връх Хаджи Димитър е носител на много история“ – отбеляза тя и благодари за автентичната възстановка на боевете в „леденото“ подножие на върха, известен като Бузлуджа, именуван в наши дни Хаджи Димитър, на името на легендарния войвода. Галина Стоянова благодари на държавата в лицето на вицепремиера Валери Симеонов за отношението към историята и нейното съхранение. Кметът на Казанлък пожела на всички: „Носете България в сърцето си!“.




#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн