Членове на ГЕРБ – Стара Загора с патриотична инициатива по повод 140 години от боевете за града

STZAGORA.NET
*
Членове на кварталната структура на ГЕРБ в Стара Загора – „Железник“ и на клуба в село Малко Кадиево почистиха пространството около паметника на загиналите в Джуранлийския бой от 1877 г. край село Калитиново. Инициативата за освежаването на района е традиционна и се случва всяка година в навечерието на 3 март, като второто почистване бе по повод отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора през 1877–1978 г, което ще се случи на 31 август.

Това е първият паметник, издигнат в Старозагорска област след Освобождението на България и реставриран преди месец. Възстановен бе руският императорски герб, каменната сфера и православният мраморен кръст на върха на 13-метровия паметник. Тези части на монумента бяха буквално разбити на парчета и разпръснати в подножието му. Сега гербът, сферата и кръстът са реставрирани, като някои от загубените детайли са възстановени. Инициативата за реставрацията и консервацията му бе на Община Стара Загора.


#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн