Д-р Мирослава Досева: Food Revolution Bulgaria – здравословното хранене да бъде част от живота на всеки и най-вече на децата

STZAGORA.NET
*
На 19 май стартира събитието „Food Revolution Day – желание за промяна“, което ще бъде отбелязано за първи път като национално събитие в България. Инициативата е на фондация Food Revolution Foundation, чиято основна идея е здравословното хранене като начин на по-добър живот за децата и тяхното бъдеще. Фондацията има световна и национална значимост за изграждането на здравословно мислене, хранен, навици и начин на живот сред хората и децата.

Представяме ви диетолога д-р Мирослава Досева, посланик на Food Revolution Bulgaria, която ще ни запознае със същността на идеята на фондацията, събираща все повече последователи по света.

Д-р Мирослава Досева

- Кои сте вие, каква е вашата мисия?
– Ние сме посланици на фондацията Food Revolution или Революция в храненето. Това е фондация, основана от световно известния английски готвач – Джейми Оливър, чиято основна цел е здравословното хранене да стане част от живота на всеки и най-вече на децата.

- Food Revolution събира все повече почитатели по света. Това означава ли, че хората се замислят повече за храната, начина на живот и здравето си?
- Да. И е логично. Все повече хора осъзнават пряката връзка между храненето и здравословното си състояние. Все повече осъзнават, че се откъсват от природата във всяко едно отношение, както духовно така и физически. И че това откъсване не води до положителни промени. Напротив води до все повече проблеми и болести, пряко свързани с неправилното и нездравословно хранене като хранителни алергии и непоносимости, затлъстяване, диабет 2, метаболитен синдром и сърдечно-съдови заболявания. За жалост подобни състояния започват все по-често да се проявяват при деца. А когато се касае до децата няма начин всеки родител да не потърси най-доброто за развитието на своето дете и да не желае да заложи на превенцията.

- Здравословното хранене е въпрос на разбиране и мислене. Как да възпитаме това сред децата?
- Най-лесно до детското съзнание според нас се стига чрез игра и забавление и, разбира се, чрез личния пример. Ако успеем да въвлечем децата в процеса на приготвяне на храна и това стане с общи усилия, както на родителите, така и на учителите – децата ще го приемат като свое.

- Само здравословната храна ли е ключът към по-добър начин на живот?
- Не, разбира се, но е един от ключовите фактори заедно с движението, сънят и спокойствието. Спортът също играе своята важна роля. За съжаление през последните десетилетия децата все по-малко играят навън, все по-малко общуват чрез играта и спорта. Те общуват чрез безбройните технически средства, с които са обкръжени – телевизия, телефони, компютри, таблети. Това, всъщност, освен всичко друго ги прави и по-малко социални, отдалечава ги едно от друго.

- По какво да разберем коя е истинската здравословна храна, предвид обработването на почви и растения с химикали, които консумират животните, а от там по веригата и хората?
- Факт е, че почвите са бедни и растителната храна се третира, и все пак колкото по-малко обработвана е една храна, толкова по-здравословна е тя. Онова, което достига до трапезата ни в близък до естествения си вид е винаги по-полезно от онова, което идва в преработен вид под формата на пакетирани и консервирани храни, инстантни и субпродукти.

- На детските площадки и по магазините се предлагат различни чипсове, зрънчо, желирани и шоколадови лакомства. Как да предпазим децата си?
- И не само там. За съжаление вредната храна се предлага и на територията на училищата – в лавките, във вендинг машините. Дори и самите ние, родителите, често им я даваме сами в ръцете, защото нямаме време да приготвим нещо полезно. Как да ги предпазим? Това не е лесна задача. Първо, както вече казахме, чрез личен пример. Второ, чрез все по-наложителните законови промени, които са наш дълг като общество. Колкото по-рядко, както се казва, им е пред очите толкова по-рядко ще се сещат за нея.

- Здравословната храна изисква ли повече средства?
- Не. И това е едно дълбоко пропито в съзнанието заблуждение. Здравословната храна нито е по-скъпа, нито е по-трудно достъпна. Просто трябва малко да променим мисленето си.

- Колко е средният дневен прием на захар и как лесно да го изчислим и да се съобразяваме с него?
- Според Световната Здравна Организация количеството добавена захар в менюто на едно дете не бива да превишава 10% от общия му калориен прием, а най-добре е да бъде до 5%. Това ще рече, не повече от 4-5 ч.л. добавена захар на ден. Имайте предвид, че количеството добавена захар в една подсладена газирана напитка е 8-10 ч.л. т.е. с една такава напитка детето превишава двойно препоръчителното дневно количество.

- Какви законодателни мерки следва да се предприемат?
- Има много регулаторни промени, които следва да се направят, както и конкретни мерки за реален контрол на предлаганата храна, особено в детските градини и училища. Основните параметри, които налагат промяна, са качеството на суровините и начин на приготвяне на храната, ограничаване на предлагането и достъпа до нездравословни храни в детските заведения и училища, влиянието на рекламата и обществото при вземане на решения свързани с храненето. От съществено значение е да се осигури достъп до здравословна храна на всички деца. Това е основно човешко право, според чл.25 на Всеобщата декларация за правата на човека.

- Инициативата има ли последователи в България?
- Да. С всяка изминала година те се увеличават все повече и повече. Ако до преди няколко години правехме малки и скромни събития в рамките на групи съмишленици, тази година кампанията ще достигне до близо 1000 деца. Успяхме в рамките на една-две седмици да съберем и привлечем около 100 доброволци от цялата страна. Само за 1 месец харесванията на нашата страница във ФБ се увеличаха с 300%.

- Какви са бъдещите ви планове?
- Конкретно с тази кампания целим по-скоро да информираме и популяризираме идеите на Food Revolution за по-пълноценно хранене на децата. Да запознаем българина с реалното състояние на страната ни в областта на храненето при децата, както и да установим конкретни проблеми, за което стартирахме национално онлайн проучване съвместно с Маркет Линкс. Защото, както се казва, когато знаеш какъв е проблемът, можеш да търсиш решение.

А за вбъдеще плановете ни са, колкото и нескромно да звучи, повече просветителски мисии, повече конкретна работа с училища, деца, родители, учители, повече обществен натиск и наблюдение над тези, от чиито законови действия зависят така наложителните промени в областта на храненето. Защото не можем да стоим спокойно и да чакаме заболяванията като затлъстяване, диабет тип 2, автоимунни и дори рак при децата да достига застрашаващи размери. Само за сведение според изследвания в България, ако до 2025 година не бъдат предприети мерки, затлъстяването при децата ще е реалност за 253 000 деца, което означава, че 8 000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2 000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен на затлъстял черен дроб.

Автор: Велина Неделчева,
http://media.framar.bg/
Снимка: Food Revolution Bulgariа
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн