Емил Христов, водач на листата на ГЕРБ в Старозагорско: Аз съм офицер, научен съм да правя анализ на обстановката

STZAGORA.NET

* БВП ще стигне 140 млрд. лв. до края на мандата, заплатите и пенсиите ще скочат, ако продължи досегашното възходящо развитие на българската икономика

* ГЕРБ предлага интегрирана информационна система да свърже Министерството на здравеопазването, НОИ, НЗОК и болниците, както и да бъде създадена индивидуална електронна здравна карта за всеки гражданин.

“Офицер съм, научен съм да правя първо анализ на обстановката, а това предполага да изуча в детайли опонентите. Говорейки за управление и избори – разгледах много внимателно програмите на партиите, които искат доверието ни на 26 март. В сравнение с тях най-пълната програма, която съдържа в себе си реалните решения на проблемите на хората, е тази на ГЕРБ. Не защото е наша, а защото тя е отражение на това, какво искаме да се случи и най-важното – как то да бъде реализирано. Не сме нахвърляли няколко листа с обещания. Не сме написали лозунги, там е разликата” – заяви Емил Христов на среща с избиратели в Павел баня.

Той сподели, че следи основните насоки, дадени от Българската академия на науките за развитието на България и ги намира в програмата за управление на ГЕРБ. “Това означава само едно – хората на науката и ГЕРБ, виждаме нещата по един и същ начин. Това говори за здрав разум и искане на реална промяна на обстановката не само в политиката, но и в живота на хората” – уточни водачът на листата.

“Основен наш приоритет неслучайно е образованието – подчерта Христов. – Искаме стандартите, които приеха от министерството, да бъдат преразгледани”. От думите му стана ясно, че досегашната система “парите следват ученика” е порочна. Учители в залата потвърдиха думите му, че това води до неграмотност, защото средства се дават на брой ученици, а не на показани от тях знания. Като друг важен фактор в образователната система Христов посочи дисциплината. „Важно е да включим и родителите в този процес. Така ще имаме функциониращо общество” – допълни той.

По време на срещата бе обсъдено и качеството на висшето образование в страната, както и създаването на високообразовани кадри, но без перспектива за реализация. “Съществуват специалности, които не са интересни на бизнеса, нямат реализация студентите, които ги изучават” – подчерта Емил Христов. Той акцентира върху една от възможните мерки за справяне с проблема – специалностите в университетите да бъдат съобразени с нуждите на промишлеността, за да има максимална реализация за студентите. “Бизнесът и държавата трябва да поддържат комуникация с учебните заведения и да работят в синхрон” – заяви той.

“Здравеопазването бе поле за опити на много политици. Всички искаха да променят нещо, но това не доведе до подобрение за гражданите. Оказа се, че за по-малко от 10 млн. лева могат да се вземат реални мерки за подобряване на здравната система у нас. Искаме интегрирана информационна система, която да свърже Министерството на здравеопазването, Националния осигурителен институт, здравната каса и болниците – да бъде направена индивидуална електронна здравна карта“ – уточни Христов. Той допълни, че това са нещата, които биха облекчили комуникацията между различните институции, което ще доведе и до засилен контрол на всички плащания. Христов подчерта, че е важно да се даде и по-лесен достъп на всеки пациент до адекватно лечение. Той посочи, че в България неосигурените лица са около 1 млн. и че тази цифра ще се намали драстично, ако има взаимодействие между различните нива в здравеопазването.

Обсъден бе и друг важен момент от предизборната програма за управление на ГЕРБ – социалната политика. “Държавата ни се развива през последните години добре. Ако това продължи, след около 4 години реално ще можем да говорим за брутен вътрешен продукт от над 140 млрд. лева. Това ще даде възможност да бъдат увеличени доходите – заплати и пенсии”, подчерта Христов. Той даде ясно да се разбере, че необходимото условие това да се случи е стабилно управление и ясен план за работа на правителството.

Засегната в детайли бе и мярката за повишаване на сигурността на гражданите – създаването на общинска полиция, която е подчинена на кмета на общината. За нея говори експертът в сектора и кандидат-депутат Маноил Манев.

По националните и местните приоритети разговаряха с жителите и гостите на община Павел баня и кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ Борис Кърчев и Петя Чакърова.

“Една от основните теми, които вълнуват региона ни, е и туризмът. Целта ни е той да бъде развит и да бъде създадена възможност за туризъм в областта през цялата година. Природните ресурси ги имаме, но трябва взаимни усилия на местно и държавно ниво. Важно е да развиваме и кадрите, които са заети в туристическата сфера” – обобщи Борис Кърчев. Той подчерта и друг местен приоритет, който ще подобри икономическото състояние на региона, а именно изграждането на тунела под Шипка.

Кметът на Павел Баня Станимир Радевски също участва в срещата с кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ в Старозагорско. Той поиска добрият диалог да продължи, но и да се обръща все повече внимание на по-малките общини. “Знам, че говорите за справедлива и реална политика, а не за красиви обещания” – подчерта той.

В дискутирането на проблемите в региона, както и предложенията за подобряване на жизнената среда в района се включи и общинският ръководител на партийната структура в Павел баня Христо Чаушев.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн