Ексминистърът на околната среда и водите Ивелина Василева: Не МОСВ, а г-н Стойнев изглежда е проспал защитата на българската енергетика

STZAGORA.NET
*
- Г-жо Василева, нека да уточним за какво точно Ви нападна в ефира на Нова телевизия завчера Драгомир Стойнев?
- Това, за което тези дни възникна дебат с Драгомир Стойнев, е свързано с Директивата за емисии от промишлеността и с референтния документ към нея, който, забележете, предвижда въвеждането на неизпълнимо ниски нива на серни, азотни съединения и живак от операторите на големи горивни инсталации. Обвиненията на г-н Стойнев, че МОСВ било спало през 2016 г., касаят документ, чието разработване е започнало още през 2011 година и предстои да се гласува на 28 април.

- Тоест е работено и по времето, когато той беше министър в правителството на Орешарски.
- Разбира се, че се е работило и тогава. Както и през 2016 година, когато той твърди, че ние сме спали. Явно той е спал, защото не е разбрал, че през октомври месец се проведе форумът за обмен на информация между държавите-членки за най-добри налични техники, и на този форум българската позиция отново беше отрицателна. Тази позиция е консолидирана заедно с други страни, като Полша, Чехия, Словакия и Гърция, които също изразяват отрицателно становище. Тоест България не само че сама е отстоявала позицията си, но е и лобирала и търсила подкрепа и от други държави, за да не се налагат по-строги ограничения по отношение на топлоелектрическите централи. Така че призовавам на 28 април, който и да бъде тогава управляващ, в какъвто и формат да бъде българското правителство, за пореден път България да гласува отрицателно.

- Какво може да предприеме страната ни, ако мнозинство получи противоположната позиция?
- Това, което смятам, че трябва да бъде направено, ако има гласуване в обратна посока от по-голям брой държави-членки, е да се отстоява от наша страна прилагането на изключенията от Директивата. В чл. 31 от Директивата за емисиите от промишлеността е записано, че страните, които разчитат основно на местно производство на лигнитни въглища, могат да получат изключение и да не прилагат толкова строги норми. Просто България трябва да е консолидирана и да отстоява тази позиция. Аз не мога да разбера как г-н Стойнев, който отговаряше за българската енергетика и трябваше да я защитава, изобщо не е разбрал за тези дебати и не е изразявал по никакъв начин до този момент мнение. Явно той сега се е събудил и е разбрал, че има някакви дебати. Но това, че той не се е погрижил да се информира и е спал през тези години, не означава, че някой друг също е спал.

- В Европа наясно ли са какъв удар би бил нанесен на българската икономика с приемането на неизпълними минималистични критерии за промишлените емисии?
- Наясно са, естествено. Позицията ни винаги ясно е изразявана от нас в защита на българската енергетика и българското производство. Това е било наш постоянен приоритет.

- От страна на Министерството на околната среда и водите кой взе участие през октомври 2016 г. във форума за най-добри налични техники?
- Изпратихме експерт от Дирекция “Превантивна дейност”. Всичко, което е трябвало да бъде правено през годините, е било правено от наша страна. Но г-н Стойнев явно смята, че трябва да се затворят ТЕЦ-овете, за да се развиват някакви грандомански проекти, и използва повода, за да лансира отново тезата за Големия шлем. Но трябва да Ви кажа, че като водач на листата на ГЕРБ в област Бургас непрекъснато имам срещи с хората и всички са силно притеснени от възраждането на Големия шлем, в това число и на “Бургас-Александруполис”.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн