14 февруари – Международен ден на влюбените, Ден на лозаря и Националната АНТИСПИН кампания – втори етап, 2017 г.

STZAGORA.NET
*
„Да запазим посоката, да продължим пътя!“
*
По повод 14 февруари – Международен ден на влюбените, Ден на лозаря и втори етап на Националната АНТИСПИН кампания Община Стара Загора и тази година е предвидила множество инициативи, съвместно с Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора, Младежки общински съвет, Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск, РЗИ – Стара Загора, СНЦ „Свят без граници”, клуб „Зараза” – сдружение „Самаряни”, Превантивно – информационен център по зависимости – Стара Загора, БЧК, клуб „Млад здравен експерт” към РЗИ – Стара Загора, Асоциация на студентите по медицина – клон Стара Загора, студенти от Педагогически, Стопански и Аграрен факултет на Тракийски университет, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Стара Загора.

На 13 февруари от 16.00 часа стартира кампанията на сдружение „Свят без граници“ в кв. „Лозенец“ под мотото: „Обичай страстно, люби безопасно!“ с провеждане на здравно-образователни беседи на тема „Секс, наркотици, презервативи“, съвместно с РЗИ – Стара Загора и МКБППМН – Стара Загора, а на 14 февруари от 10.00 до 12.00 часа в Аграрния факултет към Тракийски университет РЗИ със съдействието на доброволците от „Свят без граници“ ще предоставят възможност за доброволно изследване и консултиране на всички студенти чрез изнесен Кабинет за анонимно и безплатно изследване (КАБКИС 10).

От 12.00 ч. до 14.00 ч. на 14 февруари на площада пред Общината отдел „Образование“ към Община Стара Загора и с Център за подкрепа за личностно развитие, МОС и Международен младежки център за работа с деца и младежи в риск организират Младежки хепънинг под мотото: „Да запазим посоката, да продължим пътя!“. За доброто настроение на всички ще се грижат формациите „Звездопад“ и „The Scary Shadows“, ще има стихове за любовта. Водещите на проявата ще представят накратко историята на празника на лозаря, на празника на влюбените и информация за ХИВ и СПИН. Младежи ще раздават здравно-образователни материали, „валентинки”, балони с „любовни“ късмети, „любовни“ сладки и ще призовават хората да оставят своите послания на импровизирана стена на любовта (въженце, на което ще бъдат закачени посланията). В края на събитието ще бъдат наградени победителите и всички участници в предварително обявения конкурс: „Валентинката на моя клас“, а всички валентинки ще бъдат изложени на табла.

Едновременно с това младежите от Младежки общински съвет – Стара Загора ще раздават послания за любовта и виното, ще предложат блиц-викторина и забавни игри с минувачите, „Любовна лотария” (разпространение на специално изработени лотарийни билети с печалби); „Снимка в сърцето” – всички желаещи могат да си направят снимка в специално изработено сърце; изработване на пътека от цветни тебеширени сърца, очертани по стъпките на различни двойки (майка/баща и дете; мъж и жена и т.); блиц-анкета сред публиката относно заблудите и митовете, свързани с ХИВ/СПИН; Флашмоб във формата на сърце с червени балони. Акцентът на организираните от тях прояви е върху любовта, сексуалното и репродуктивно здраве, толерантността, виното, информираността, традициите и диалога между хората или: „Любовта е по-силна от всичко – пази я!”.

По същото време доброволците от клуб „Зараза” към Сдружение „Самаряни” и студенти от Асоциацията на студентите по медицина – Стара Загора, обединени от идеята „Любовта помни…Животът е безценен!” ще разпространяват в централната градска част специално изработени кутийки с любовни послания и ще мотивират старозагорци да се изследват в мобилния кабинет за безплатно и анонимно изследване за HIV, който от 12.30 ч. до 14.30 ч. ще бъде ситуиран пред Общината.

И другите партньори в кампанията – СНЦ „Свят без граници”, МКБППМН и Превантивно-информационният център по зависимости, ще бъдат на площада пред Общината в уреченото време (12.00 ч. на 14 февруари). Доброволците от „Свят без граници” и МКБППМН ще раздават здравно-образователни материали, а Превантивно-информационният център по зависимости с доброволци от Младежки доброволчески клуб „Дарители на надежда“ ще бъдат „облечени“ в своите червени картонени сърца, върху които непознати минувачи ще оставят послания за любов, дружелюбност и търпимост, а ще получават в дар – красиви хартиени цветя.

В ранния следобед на 14 февруари – между 16.00 ч и 18.00 ч. клуб „Зараза” и студенти от АСМБ – Стара Загора ще проведат кампанията „Любовта помни…Животът е безценен!” и в студентските общежития в квартал „Казански“, а мобилният кабинет за анонимно и безплатно изследване ще бъде разположен пред общежитието за всички желаещи да проверят ХИВ-статуса си.

Концертът на МОС „Любовни вариации” от 19.30 часа в Младежки дом ще бъде кулминацията на празничния ден – концерт за любовта, в който ще вземат участие младежи от старозагорските училища и Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора. За всички любопитни: в програмата участват ЕТТ „Тези“ с ръководител С. Станев, Полина Пчеларова, Мария Минкова, Дани и Ели, Сашо Колев, Гери Тодорова, Милица Тодорова, Got style crew, НУМСИ „Х. Морфова” – клас джаз и поп, Илиян Косев, Фолклорен състав „Тракийче” – с ръководител Р. Христова, Хип-хоп формация с ръководител С. Нанева, Фолклорен ансамбъл „Траянци” с ръководител Р. Христова, Вокална студия „Траяна глас” с ръководител Л. Дойчева, Маджуна, Джаз-балет „Каприз”.

Концертът ще бъде благотворителен и благотворителната кампания е под надслов „Отново за Филип”.

Инициативи в учебните заведения на Община Стара Загора за отбелязване 14 февруари 2017 г., подкрепени от РЗИ – Стара Загора:

• За поредна година началото на Деня на влюбените в 07.30 часа в ПГВМ „Ив. П. Павлов” – Стара Загора започва с раздаване на информациони материали и презервативи на входа на училището;
Изработване на „валентинки”, кутии за послания: ПГСД „инж.Н. Ранчев” – Стара Загора, ПГЕ „Джон Атанасов” – Стара Загора, 11 ОУ „ Николай Лилиев” – Стара Загора, 2 ОУ „ П. Р. Славейков” – Стара Загора, ОУ „Г. Райчев” – Стара Загора;
„Книга на любовта” – вписване на стихове, послания, пожелания, размисли за любовта – с участието на ученици от 2 ОУ „ П. Р. Славейков” – Стара Загора;
Организиране на „Вечери на таланта” под надслов „Любовта е навсякъде” – СУ „Максим Горки”- Стара Загора;
Оформяне на кът с любовна лирика – СУ „Максим Горки”- Стара Загора;
Училищно тържество „Когато пораснем ще разберем” – СУ „ Христо Смирненски” – Стара Загора;
Базар с валентинки: СУ „ Христо Смирненски” – Стара Загора;
Организиране на викторини: ПГСД „инж.Н. Ранчев” – Стара Загора;
Провеждане на дебати и дискусии: 13 ОУ „П. Хилендарски”- Стара Загора;
Провеждане на беседи: ТГ „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора – съвместна инициатива с РЗИ – Стара Загора, ПГЕТ „Г. С. Раковски” – Стара Загора, ОУ „Г. Райчев” – Стара Загора, 13 ОУ „П. Хилендарски”- Стара Загора, СУ „ В. Левски” – Стара Загора, ПГВМ „Ив.П.Павлов” – Стара Загора, ПГСД „Инж.Н. Ранчев” – Стара Загора, ПГЕ „Джон Атанасов” – Стара Загора, 11 ОУ „ Николай Лилиев” – Стара Загора, 12 ОУ „Стефан Караджа” – Стара Загора, 9 ОУ „Веселин Ханчев” – Стара Загора;
Изготвяне на постери, табла, колажи и представянето им на изложби: 2 ОУ „ П. Р. Славейков” – Стара Загора, ПГЕТ „Г.С.Раковски” – Стара Загора, СУ „Христо Смирненски” – Стара Загора, ПГСД „Инж. Н. Ранчев” – Стара Загора, ПГЕ „Джон Атанасов” – Стара Загора, 11 ОУ „Николай Лилиев” – Стара Загора, 9 ОУ „Веселин Ханчев” – Стара Загора, ПГ по механотехника и транспорт „ Н.Й. Вапцаров” – Стара Загора;
Конкурс за електронна картичка: 13 ОУ „П. Хилендарски”- Стара Загора, СУ „Васил Левски” – Стара Загора;
Видеопокази и презентации: ПГЕТ „Г.С.Раковски” – Стара Загора, СУ „Максим Горки”- Стара Загора, 12 ОУ „ Стефан Караджа” – Стара Загора;

Темата за любовта продължава…

На 23 февруари по инициатива на ПИЦ – Стара Загора, с участието на РЗИ – Стара Загора от 19.00 ч. в Актовата зала на Превантивния център доброволци от няколко младежки организации ще се съберат на „Любовно кафене“ – популярен начин за изследване на живота, вълненията и проблемите на 16-20 – годишните. Младежите ще бъдат провокирани да търсят отговори на въпроси по вълнуващата обща тема „Любовта е навсякъде“. От участниците се очаква, попадайки в гостоприемна, неангажираща, приятна и творческа среда – на чай, кафе и дребни сладки, свободно, интересно и въодушевено да се разприказват, пламенно да защитават мнения, да споделят достигнати прозрения, с оригинални хрумвания да запалят и останалите си връстници. И да покажат всички заЕДНО, че така нужната на всички ни любов е единственият смисъл за всяко човешко усилие – в свят без лъжа, завист и омраза.
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн