“ЕVN България” вкарва под земята въздушните електропроводи. Компанията кани материално затруднените си абонати да договорят разсрочка на задълженията си

STZAGORA.NET
*
От 20%, колкото са били преди 11 години подземните електропроводи в региона, обслужван от “ЕVN България” в началото на работата на компанията, те вече са увеличени до 28%, стана ясно на дадената днес пресконференция с участието на представители на ръководството на електроразпределителното дружество, начело с изпълнителен член на Съвета на директорите на „EVN България Електроразпределение“ АД Костадин Величков (втори отляво на снимката). Това все още е твърде малко в сравнение със развитите страни от ЕС, където съотношението е обратното – 80% подземни и 20% въздушни кабели, но по въпроса се работи усилено. Само като подготовка за настоящия зимен сезон в земята са вкопани нови 70 км въздушни линии. Това се отразява положително по време на кризи като последните – около Нова година и в първата десетдневка на януари, когато силният снеговалеж, виелиците и температурите до минус 20 градуса оставиха за известно време без електроснабдяване редица населени места, поради изкривени стълбове и прекъснати жици. Районите с подземна мрежа обаче се разминаха без аварии.

Добра новина за Стара Загора е, че през септември тази година ще започне подземното окабеляване двата съществуващи въздушни електропровода към площадката на бившия Химкомбинат. Към момента “ЕVN България” вече има готов проект и строително разрешение за това.

Като цяло обаче подземното окабеляване “ЕVN България” извършва по собствена иницатива, следвайки концепцията си за развитие на мрежата в Югоизточна България през следващите 30 години, без това все още да е ясно изразен държавен приоритет.

Коментирайки увеличеното потребление на електроенергия по време на значително по-студените зимни дни тази година, и респективно по-високите сметки за ток, от “ЕVN България” съобщиха, че ситуацията се приема с разбиране от потребителите. Насрещният жест от страна на компаниаята е поканата й към абонатите, които изпитват материални затруднения, да посетят най-близкия офис на ЕВН, за да договорят разсрочване на задълженията си във времето, до поносимо за тях месечно ниво.

Всички клиенти в Стара Загора и Казанлък вече са с дистанционни електромери. Проектът по подмяната им продължава в Раднево. Устройствата са достатъчно интелигентни, за да алармират дори при опит да бъде отворен капакът им. Това силно ограничава възможностите за кражба на ток и ги предотвратява. Опитите това да сторят битови потребители по правило се разкриват веднага. Имало обаче тарифа за професионални манипулации, към които прибягват най-вече фирми от така наречения “трети сегмент” – малкия бизнес, ресторантьори и хотелиери, като с този тип вмешателства се занимават правоохранителните органи. Отдавна вече ромските квартали не създават проблеми с кражбата на ток. Дори да се появят единични такива случаи, те биват разкрити и си заплащат злоупотребата. През 2016 г. в региона са откраднати 3858 MWh електроенергия за 352 000 лв. и 140 м проводници. Кражбите в трафопостове са за 6760 лв.

Инвестициите на “ЕVN България” в област Стара Загора за целия 11-годишен период от началото на работа на компанията през 2005 г. достигнаха 133 млн. лв. Изградени са 1647 км нови електропроводи и 187 нови трафопоста. Само през миналата година инвестициите в развитието на мрежата са за 10.1 млн. лв., с които са създадени 33.9 км електропроводи и 11 трафопоста.

Във връзка със задължителното обявяване на ценови намерения, които “ЕVN България” трябва да заяви пред държавата до края на текщия месец февруари, от компанията заявиха, че все още нямат нови предложения.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн