Лъвицата Стела разгледа Зоопарка от външната страна на клетката, прибраха я за час и половина

STZAGORA.NET
*
Лъвицата Стела се е разходила във вторник за час и половина като посетител по алеите и из шубраците на Зоологическата градина в Стара Загора, след като е избягала от клетката, която обитава с партньора си Симбанджи, научи медията ни. Случката се е разиграла към края на последния ден от месец януари, когато в Зоопарка не е имало почти никакви посетители.

Директорът на Зоопарка доц.д-р Радослав Михайлов разказа пред “Старозагорски новини”, че голямата котка е използвала недоглеждане на гледача, който е влязъл да храни лъвовете. Резето не е било достатъчно добре закрепено, и Стела е успяла да си отвори и да напусне клетката.

“Ние имаме правила за безопасна работа, както и правила за действие в случай на бягство на животно извън клетъчното съоръжение – извеждане на посетителите извън парки и затваряне на вратите му за недопускане на други, докато не приключи прибирането на беглеца. И ги приложихме веднага – разказа доц. Михайлов. – Веднага уведомихме за ситуацията кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Установихме лъвицата на около 150-200 метра от клетката – беше се придвижила до зоната на тревопасните животни. Тя е социализирана, свикнала е с хора, отгледал съм я буквално на ръце. В момента е на малко повече от 6 години. Лъвовете, поставени в подходящи условия, каквито имат тук, живеят дълго – до 15-20 години. Гледачът работи много добре с нея. Идеята ни беше да се опита да я изведе, като я примами с месо, до позиция за удобен изстрел с упояваща спринцовка. Нещата се развиха точно така и цялата операция приключи за около час и половина. Не се наложи да търсим външно съдействие. Впоследствие лъвицата се събуди в нормално състояние.”

Ситуацията е криела и неизвестни, тъй като Зоопаркът има ограда, на места подсилена с бодлива тел, но тя не е достатъчно висока в определени участъци и пъргаво животно като лъвицата Стела може с лекота да я прескочи, особено когато е в стрес от напускането на клетката. “В една такава ситуация всичко може да се случи. Случаен шум, случаен рязък звук можеше да я подплаши и това ни държа през цялото време в напрежение” – призна доц. Михайлов.

Комбинацията от не добре изградени клетъчни съоръжения и нискоквалифициран персонал много често е предпоставка за бягства на животни от зоопарковете.

Доц.д-р Радослав Михайлов разходи днешния партньор на Стела - Симбанджи, в лапидариума на Регионалния музей в Стара Загора, когато лъвчето беше на 5-месечна възраст

В своя лекция относно законодателството по хуманно отношение към животните в България и предизвикателства пред зоологическите градини, изнесена на симпозиум, организиран от Европейската комисия, през 2015 г. доц. Радослав Михайлов припомни, че над 77% от зоопарковете в света съобщават за сериозни бягства на животни. 50% от тези бягства са класифицирани като застрашаващи или опасни. В 70% от случаите е имало ранен или убит служител при контакта между хората и животните. При 27% от произшествията се е стигнало и до ранен или убит гражданин при този контакт. На този фон инцидентът от завчера в Стара Загора може да се отчете като приключил повече от благополучно. Гледачът е опитен, но ще си понесе санкцията за недоглеждането, заяви директорът на Зоопарка.

Доц. Михайлов припомни и нашумелите през последните години инциденти у нас с избягали животни:

От клетката си в старозагорския зоопарк на 24 май 2007 г. енот се измъкна през незатворена врата. Гледачите тогава инсценираха, че клетката е била разбита. Енотът беше заловен 9 месеца по-късно в централната част на града.

На 8 декември 2010 г. от клетката си избяга и шимпанзе. Причината – гледачите не са установили и отстранили повреда на съоръжението. След двучасова блокада, устроена от персонала, шимпанзето беше упоено и отново настанено в ремонтираната клетка.

На 1 юли 2011 г. 150-килограмова мечка избяга от клетката си в зоопарка в Айтос, след като се изкатери по близо 8-метровата стена на клетката си. Тригодишното животно за съжаление беше застреляно на следващия ден, след като властите прецениха, че са били изчерпани всички възможности то да бъде хванато живо.

На 3 август 2014 г. от клетката си в ловешкия зоопарк избяга ягуарът Алонсо. Проверка на МОСВ установи, че хищникът е излязъл от клетката си, след като гледачът, който влязъл да я чисти, оставил две врати отворени. След няколко неуспешни опита да бъде упоен, инцидентът също завърши трагично за ягуара.

Успешно обаче приключи сагата по залавяне на тигъра-беглец Мърдок в софийския зоопарк. След тричасов престой в залата на хищниците, тигърът бе упоен и върнат обратно в клетката му, откъдето се измъкна през забравена отворена врата на 7 декември 2014 г.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн