Обновяват парк „Аязмото“ със 7 млн.лв. по Оперативна програма “Региони в растеж”

STZAGORA.NET
*
Парк “Митрополит Методий Кусев” (Аязмото) ще бъде изцяло обновен по проект, финансиран от Оперативна програма “Региони в растеж”, която предвижда за Стара Загора ресурс от 52 млн.лв. Заложеният бюджет за благоустрояване, паркоустрояване и подобряване на физическата среда на “Аязмото” е 7 млн. лв. Проектант е ДЗЗД “Ландшафт Архитектура Дизайн Стара Загора”, представлявано от ландш.арх. Корнелия Маторова (на първата снимка), която на пресконференция в Община Стара Загора днес представи основните дейности, предвидени по проекта.

Те включват ремонт на настилките и кътовете, почистване на опасни и изсъхнали дървета, възстановяване на изчезнали видове, прочистване на храсти, обновяване на входното пространство около “Жабките”, “Малкото Аязмо”, изграждане на цялостно осветление, възстановяване на съществуващите фонтани по каменната алея, преасфалтиране на западната алея с възстановяване на бордюрите й и облицоването им с камък, увеличаване с около 1/3 на броя на местата в паркинга под зоопарка и др.

Извън обхвата на проекта остават Летният театър, сградата на бившия ресторант на върха, зоопаркът, военният терен и вододайната зона. Детските съоръжения ще бъдат обновени и изпълнени с естествени материали, които съответстват на околната среда. Алековият кът също ще бъде ремонтиран, като сухата зидария ще бъде обновена и укрепена, а площадката – насипана, подравнена и трамбована, съобщи арх. Иван Киряков (вдясно на третата снимка) от авторския колектив, който включва повече от 20 специалисти – ландшафтни архитекти, архитекти, геодезисти, инженери, ВиК, ел. и др.

В момента се подготвя процедурата за обществена поръчка за избор на изпълнител. Общата площ на парка е 3200 декара, от които 600 дка притежават от 1998 година статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория “национално значение”. С цел да не се реализират в бъдеще строителни проекти там е възложено създаване на проект за устройствен план, съобщи гл.архитект на общината Виктория Грозева (втора отдясно на втората снимка).

Ще бъдат изградени поливни системи около шадравана “Жабките”, територията около бадминтон игрищата, залата на смеха, предвидена е и система за видео наблюдение. Навсякъде плочните настилки ще бъдат съхранени и възстановени. От авторския екип на проекта увериха, че ще използват автентични материали. Всички пътеки ще бъдат запазени, ще се създадат туристически маршрути и екопътеки. Проектът предвижда изграждане на велоалеи, които ще свържат парка с градската веломрежа.

Предложена е идея за визуална комуникация – информационни табла, указателни и информационни табели. На големия завой по източната алея ще се направи чешма. Дизайнът на новите беседки ще бъде в стилистиката на първообраза на парка. Проектът предвижда поставянето на нова паркова мебел с уникален дизайн – допълни арх. Иван Киряков, чийто проект за уникална панорамна кула на върха на Аязмото събра широко обществено одобрение в края на 2013 г.

„Нищо ново няма да се прави на Аязмото, възстановява се старото, с уважение към създателите, с вкус и по най-цялостния начин“ – увери арх. Петър Киряков (вдясно на втората снимка), председател на старозагорското представителство на Камарата на архитектите в България. Той подчерта, че проектът близо 10 пъти е бил подлаган на обсъждане като част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, като приоритетен обект от ОП „Региони в растеж“ и като част от проекта за техническо проектиране и инвестиционната програма. В работната група влизат представители на камарите на архитектите, инженерите, строителите, на НПО, АРИР, ТПП, Тракийския университет, Клуба на работодателя и др. “Работим активно с общината. Сезирани сме по 13 теми и сме най-активни в страната. Невинаги сме единодушни, но има диалог” – каза в заключение арх. Петър Киряков, който увери, че за всички обекти се провеждат конкурси.

Паспортизирани са 2800 дървета, основно около алеите, отбелязани са и дърветата с особен статут. В парка растат редки и уникални растителни видове, някои от които лично засадени от митрополит Методий. В първия градски парк от европейски тип в България растат обикновени и аризонски кипариси, хималайски, атласки и ливански кедри, източна туя, моливно дърво, черен бор, алепски бор, гинко билоба, лаврово дърво, копривка (със сладките топчета), див рожков (с обилните розово-лилави цветове), акация, ясен, круша и дива круша, дива череша, китайски мехурник, маклура (наречено още “див портокал”, с големите топчести плодове), бряст, гледичия (с големите шипове и шушулки), райска ябълка, мушмула и др. Парковите територии ще бъдат рехабилитирани, старите или загинали екзотични видове ще бъде възстановени, стана ясно още днес.

Иглолистните дървета в парка са 20 вида, широколистните – 24 вида. Най-високите достигат 23 метра, с най-голяма обиколка на ствола (3 метра) е алепският бор на ъгъла на бадминтоновите площадки. Широколистните храсти са 30 вида, иглолистните храсти са представени с 3 вида хвойни.

От списъка на паспортизираните дървета прави впечатление констатираното лошо състояние на черния бор. “Съгражданите ни трябва да са наясно, че ще се наложи да бъдат отсечени и заменени много борове, туи, сливи, бадеми и други дървета – изсъхнали, криви, опасни и т.н. Трябва да се следи уникалното видово разнообразие в Аязмото да не се изроди в обикновена смесена средногорска гора” – предупреди ландш.арх. Корнелия Маторова.

В пресконференцията участваха още ресорният зам.-кмет Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, общински съветници, народни представители и представители на общинската администрация.


Районът на "Жабките" в началото на 60-те години на ХХ век

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн