Предизборно сръфаха и стожера на българската енергетика

STZAGORA.NET
*
В годините на нескончаемия български преход към демокрация никога не е имало случай, в който ако държавата има каца с мед, някой да не пусне капка катран в него.

Сентенцията се доказва за пореден път с дата 25 януари 2017 г. и, за съжаление, на гърба на единственото оцеляло след приватизациите държавно въгледобивно дружество – “Мини Марица-изток” ЕАД, което през настоящата тежка зима за пореден път доказа, че е енергийният стожер на българската енергетика.

В конкретния случай капката с катран беше хвърлена не от някой мастит БСП борец за поредния депутски пост, а от Омбудсмана на Република България Мая Манолова, която на 25 януари се е срещнала с жители на радневските села Трояново и Бели бряг, а след това даде брифинг в БТА – Стара Загора, по време който изнесе информация за принудително отчуждаване на имоти и/или закупуването на безценица от държавното въгледобивно дружество.

След медийната изява на националния Омбудсман последва опровергаващо прессъобщение от Мините, а днес до медиите беше разпространена и позицията от Българската минногеоложка камара (БМГК), член на която е “Мини Марица-изток”.

В нея се съобщава дословно:

“Във връзка с публични коментари от страна на Омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова след посещение в община Раднево за принудително отчуждаване на имоти и/или закупуването им на безценица, споделяме изпратената от “Мини Марица-изток” ЕАД (член на БМГК) официална информация за процедурата по придобиване на недвижими имоти за развитие на оперативната добивна дейност на дружеството, а именно:

- Най-голямата въгледобивна компания у нас – “Мини Марица-Изток” ЕАД, придобива жилищни имоти само на доброволен принцип.

- “Мини Марица-Изток” ЕАД не предвижда осъществяването на действия по принудително отчуждаване.

- Към всеки един случай се подхожда индивидуално, като максимално се удовлетворяват исканията на собствениците, в това число има и възможност за обезщетяване с имоти, собственост на ММИ ЕАД гр. Раднево.

- Рудник “Трояново-север” – част от “Мини Марица-изток” и намиращ се в близост до селата Бели бряг и Трояново, доставя лигнитни въглища за нуждите на българската енергетика. Плановете предвиждат достигането до хигиенната зона от 500 m на село Бели бряг да се случи след 2023 година, а за село Трояново – около 2035 г. (Дотогава е и срокът за изкупуване на имотите в двете села – бел. ред.)

- Оценките на имотите са изготвят от лицензиран оценител по стандарт на пазарната стойност.

- Процедурата на въгледобивното дружество включва редица мерки в полза на собствениците – от отложено предаване на владението, транспорт на движимите вещи, охрана на вече продадените имоти, безплатна правна помощ от компанията и др.”

Към позицията на БМГК можем да добавим само, че за доброволно отчуждените имоти държавното дружество плаща по цени, които няма да предложи нито една частна агенция за недвижими имоти, както и факта, че по настоящем в държавното дружество има подадени многобройни молби от жители на Трояново за отчуждаване на имотите им (респективно заплащане по около 30 000 лв.), което към днешна дата то не е състояние да удовлетвори.

Въпросите в случая са няколко:

Първият по ред е защо процесът с отчуждаването на имотите в Трояново и Бели бряг, който тече от 20 години, се изкарва на показ сега, и то в ущърб на държавното дружество?

Вторият – защо Омбудсманът, след като на 25 януари се е срещнал с жители на двете радневски села, не е посетил и централата на “Мини Марица-изток”, за да се запознае от първа ръка с фактите, вместо да дава брифинг?

Третият – кого обслужва г-жа Манолова? Защо тя посети двете радневски села в апогея на разигралата се предизборна политическа битка в енергетиката, инициира от БСП?

Въпросите, разбира се, не са риторични, но понастоящем, когато температурите в източномаришките рудници са минус 15 градуса, когато въглищата замръзват, а миньорите са принудени да работят не в екстремни, а в нечовешки условия, за да гарантират енергийната сигурност на България, редно е всеки просто да замълчи, вместо да слага катран в меда. Така ще бъде по-честно, смята медията ни.

Йовка НИКОЛОВА,
“Старозагорски новини”
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн