Старозагорката Елена Нонева бе преизбрана за лидер на Политическо движение “Социалдемократи”

STZAGORA.NET
*
Подем и развитие през последните години на Политическо движение Социалдемократи (ПДС) бяха отчетени на проведената в събота Осма национална конференция на партията в столичния парк-хотел Москва. На нея за втори пореден мандат за председател с пълно мнозинство бе избрана старозагорката Елена Нонева.

В ПДС понастоящем членуват 5200 души, но на последните местни избори партията получи 15 000 гласа, като има избрани трима кметове на общини в страната, кметове на населени места и много общински съветници.

Новият Изпълнителен съвет на ПДС е 11-членен. За заместник-председатели на движението бяха избрани д-р Георги Петров – председател на Националната младежка организация на ПДС, Иван Димитров – председател на Областната организация на партията във Велико Търново и Божидар Митев – председател на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ. Избран е и Национален съвет в състав от 71 души, както и Национален контролен съвет от 11 души.

След отчетния доклад на Елена Нонева беше приета резолюция “Промяна и обединение”, в която са засегнати основните аспекти за бъдещото развитие и политики на партията. Основните цели, които ПДС си поставя, са укрепване и ръст на всички структури на движението, насочени към по-добро представяне в предстоящите изборни цикли, връщане на парламентарното представителство на ПДС, обединение на социалдемокрацията в България и модернизиране на нейните политики, и адекватна политика в синхрон със световните тенденции към промяна на установения неолиберален модел.

По време на форума беше взето принципно решение за участие на ПДС в предстоящите предсрочни избори за Народно събрание. В близките седмици, след като на 4 и 5 февруари бъде проведен и конгресът на БСП, предстои да се реши формулата за участие в тях. Досега ПДС участваше в коалицията “БСП лява България”, чийто договорен срок изтече с приключването на настоящия изборен цикъл. Социалдемократите очакват запазване и дори разширение на същия коалиционен формат, който определят като широко скроен и жизнеспособен. В него те бяха четвърта по сила партия от общо 14. Успоредно с това не изключват и самостоятелно явяване на изборите.

В ПДС отчитат, че България се променя, като гражданите търсят промяна на статуквото. Има реален шанс за партии, носещи идеи за промяна. ПДС може да бъде такава партия, социалдемокрацията в България може да постигне за първи път значителни успехи, ако се обедини, е позицията на движението.

Гости на форума на ПДС бяха Валери Жаблянов – член на Изпълнителното бюро на БСП, който прочете поздравителен адрес от председателя на партията Корнелия Нинова, председателят на ПП “Екогласност” Емил Георгиев, зам.-председателят на ПП “Движение за социален хуманизъм” Снежинка Стойкова, зам.-председателят на ПП “Обединена социалдемокрация” Иван Банков и представители на граждански организации.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн