Грипната епидемия в област Стара Загора остава в сила

STZAGORA.NET
*

Д-р Златина Нанева

При регистрирани 399 остри респираторни заболявания (ОРЗ) между 9 и 15 януари на територията на област Стара Загора, нивото на заболеваемост е 291,65 на 10 000 души. Независимо, че заболеваемостта е под 333 на 10 000 души, тя все още е висока и грипната епидемия остава в сила с всички предписани мерки.

Не е постъпвала информация за наличие на повече от 30% отсъстващи ученици в нито едно училище на 16 януари.

Постъпил е сигнал от родители на деца, учещи в СУ “Железник”, за ниски температури в класните стаи. При извършената проверка на място се установи, че сутринта е имало авария в отоплителната система, която в последствие е отстранена. Часовете са намалени и са включени допълнителни отоплителни уреди. Измерените температури в 14:00 часа са между 15 и 16 градуса. По изискване на Наредба № 6 за микроклимата в помещения тя трябва да бъде между 18 и 22 градуса.

Парното в учебното заведение няма да бъде спирано. На 17 януари в 7:30 часа сутринта специалисти от РЗИ – Стара Загора отново ще измерят температурите в класните стаи.

Регионалната здравна инспекция – Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Информация за регистрираните заразни заболявания през периода 9 – 15 януари

Регистрирани са общо 67 случая на заразни заболявания, при 46 за предходната седмица.

От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:
• варицела – 56 случая в Стара Загора, Казанлък, с. Горно Черковище, Раднево и с. Богомилово. Случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица (+17).
• скарлатина – 6 случая в Стара Загора, Казанлък, с. Змейово, Крън и Раднево. Случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица (+6).
От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:
• ентероколит – 4 случая в Стара Загора и Гурково. По категории случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица (0).
• шигелоза – 1 случай в Чирпан. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица (+1).

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

Д-р Златина НАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн