Спасиха лисица, заплетена в мрежа на тенис корт в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Сигналът за бедстващото животно вдигнал на крак институциите

Лисица, заплетена в мрежата на тенискорт на ул. “Герасим Папазчев” в Стара Загора, зад завод “Берое”, вдигна на крак институциите в Стара Загора. Сигналът за животното в беда е подаден в 10:25 часа сутринта на 2 януари на Горещия телефон на Общината 0800 157 37. Той веднага е бил препредаден за вземане на мерки към Държавното горско стопанство, Зоопарка, звено “Контрол екология и чистота”, приюта за безстопанствени животни, Пожарната и Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” – Стара Загора.

Най-бързо са реагирали от Спасителния център.

“Въпреки че това не ни е работа – ние се грижим за птици, но не и за бозайници, изпратих екип с наличната при нас примка за хищници, каквато трябва да имат и в Приюта, и в Зоопарка. Нашите хора пристигнаха на място и малко след това докладваха, че са успели да обездвижат лисицата, вързали са й муцуната и са я освободили от тенис-мрежата”, сподели ветеринарният лекар Христина Клисурова от Спасителния център на “Зелени Балкани”. Според нея в покрайнините на градовете все по-често се срещат лисици. Хората от квартала около кортовете познавали точно тази, която се е била заплела, и дори я хранели. По думите на д-р Клисурова, това не е препоръчително, тъй като хранените животни губят страх от хората и навлизат все по-навътре в урбанизираните територии.

Случаят с лисицата е бил обявен за приключен в 12:23 часа.

По другата актуална за региона тема – птичия грип, екипът на Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” съобщи, че преустановява приема на бедстващи диви птици от 10-километровата зона за наблюдение около констатираните огнища на заболяването до отмяна на забраната за движение на птици и продукти от тях от Българската агенция за безопасност на храните. Преустановява се и движението на птици в Спасителния център от рехабилитационната в размножителната част и обратно. До минимум се намалява движението на персонал между рехабилитационната в размножителната част на Спасителния център, като се съблюдават съответните правила за дезинфекция.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн