Седмица на отворените врати: Старозагорският Тубдиспансер кани на безплатен преглед всички със съмнения за туберкулоза

STZAGORA.NET
*

Д-р Чавдар Попов

В Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Стара Загора от понеделник до петък (5-9 декември) се провежда поредната, четвърта поред за годината Седмица на отворените врати по национална програма за превенция на туберкулозата. Инициативата се финансира от ЕС. През тези дни активно се издирват и установяват нови пациенти с латентни форми на заболяването.

Тубдиспансерът може да бъде посетен през тези няколко дни от всички, които имат съмнения за здравето си или анамнестични данни, както и които са контактували с преболедували от туберкулоза свои колеги или близки. Симптомите са нощно изпотяване, лесна умора, загуба на апетит и тегло, субфебрилитет (леко повишена телесна температура – между 37 и 38 градуса), честа безсимптомна кашлица (повече от седмица-две или над месец-два) и др., уточни директорът на болницата д-р Чавдар Попов.

Всеки дошъл ще бъде прегледан от специалист, ще му се направи кожна проба – манту и рентгенова графия. Всичко това е безплатно, без направление от личен лекар. Достатъчно е да има налице клинична картина или дори само съмнения за заболяване.

“Ние мислехме дълго време, че туберкулозата вече е ликвидирана, но уви, не е. През последните години тя отбеляза дори голям пик с ново развитие. Неблагоприятно се отразиха фактори като начинът на хранене на българина и разнообразните стрес-фактори, в които живеем. Туберкулозата се предава по въздушно-капков път, подобно на обикновена вирусна инфекция, и това може да стане на всякакво обществено място – в кино, заведение, в обществения транспорт. И ако организмът е със слаб имунитет, може да се развие и клиничната картина на една класическа форма на туберкулоза” – обясни д-р Попов.

Старозагорският тубдиспансер работи активно с неправителствени организации, които активно издирват заболели от туберкулоза, включително и в селата от региона.

През настоящата 2016 г. 314 човека са посетили болницата по време на предишните три седмици на отворените врати. От тях са открити 68 души с латентна форма на туберкулоза, двама от които – активно боледуващи.

Лечението на туберкулозата е продължително, в зависимост от клиничната картина. Има извънбелодробни форми – туберкулоза на бъбреците, например, или на костите, затова лечението е обикновено в рамките на 6 до 8 месеца. Срещат се и резистентни форми, при които причинителят – бактерията на Кох, не се повлиява лесно от терапията. Лечението не преминава през Здравната каса, тъй като финансирането му е поето централно и приоритетно от държавата, респективно от Министерството на здравеопазването. Използваните медикаменти са специфични туберкулостатици и хепатопротектори, като в острата и началната фаза на заболяването се прилагат и антибиотици.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн