„Прахоброячи“ работят в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора официално бе даден стартът на „Прахоброячи“ – пилотен иновативен проект за независимо наблюдение на качеството на атмосферния въздух. За да привлекат вниманието на хората към проблема с лошото качество на въздуха, „Грийнпийс“ – България създадоха устройство, който позволява на потребителите да измерват нивата на прах и фини прахови частици в районите, в които живеят. Първите 25 пилотни комплекта бяха раздадени на 25 доброволци в град Стара Загора и региона, които след кратко обучение сглобиха и поставиха станциите на открито пространство в домовете си.

„Грийнпийс“ – България от години следи темата за чистотата на атмосферния въздух в страната ни. Особено в местата, които са в близост до въглищната индустрия. Проектът има за цел да намери пресечната точка между иновативните технологии и гражданската активност. Очакваме да провокираме хората да се замислят за въздуха, който дишат и мерките, които могат да вземат, за да подобрят неговото качество,“ каза Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ към организацията.

Какво е „Прахоброячи“? „Прахоброячите“ са лесни за сглобяване и инсталиране устройства, тип „направи си сам“, които позволяват на всеки потребител да измерва стойностите на прах в близост до тяхното жилище. Устройствата са създадени на „Ардуино“ платформа, която позволява проектирането на собствена платформа с лесен за ползване свободен хардуер и софтуер. Така те са достъпни и лесни за сглобяване и ползване от неспециалисти.

Основните елементи на комплекта са платка, сензор зa прахови частици, микроконтролер, Wi-Fi модул, вентилатор, батерия, кабели и конектори и защитна кутия. Елементите работят посредством open-source код.

След като бъде сглобен и инсталиран, „Прахоброячът“ се регистрира към Wi-Fi мрежата и започва да предава данните, които събира. Устройството ще се включва на всеки час, за да замерва качеството на атмосферния въздух в околността. Веднъж на ден събраните данни ще се предават чрез Wi-Fi модула към специален сървър, където ще се съхранява данните. Данните се визуализират и са достъпни на специално направената за целта графика.
#spodelime.com


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн