Поредно обгазяване със серен диоксид на Гълъбово днес

STZAGORA.NET
*
Автоматичната измервателна станция за контрол на въздуха в Гълъбово, която се намира в централната част на града, регистрира днес превишение на алармения праг по показател серен диоксид. Първото превишение е в 12 ч и е било 2,27 пъти над пределно допустимата концентрация, второто в 13 ч – 2,35 пъти, а в 14 ч – 1,77 пъти.

РИОСВ – Стара Загора уведоми компетентните институции в Община Гълъбово за прилагане на разработения Оперативен план за действие за опазване здравето на населението при превишения на алармения праг за серен диоксид.

Съгласно указанията на Министерството на здравеопазването в такава ситуация населението не трябва да напуска жилищните сгради и работните помещения. Прозорците трябва да се затварят и да се избягват дейности на открито до понижаване на концентрациите на замърсителя.

РИОСВ-Стара Загора предприе мерки за редуциране на емисиите на действащите мощности в енергиен комплекс “Марица изток“. На централите са издадени предписания за увеличаване на степента на сероочистване и за намаляване на товара на мощностите на четирите топлоелектрически централи в комплекса, които са източник на емисиите на серен диоксид.

Останалите пунктове за контрол на въздуха в област Стара Загора не са регистрирали превишения на средночасовите норми по контролираните показатели. РИОСВ–Стара Загора продължава да извършва контрол на качеството на атмосферния въздух и ще информира гражданите на Гълъбово при настъпване на промени.

* * *
По-късно през деня концентрацията на серен диоксид в атмосферния въздух на град Гълъбово се понижи и в 16 часа беше вече под регламентираната средночасова норма от 350 микрограма на кубичен метър.

РИОСВ–Стара Загора уведоми, че отпада необходимостта от предприетите от населението предпазни мерки.

Всички пунктове за мониторинг на въздуха в област Стара Загора не отчитат превишения на нормите по контролираните показатели.

РИОСВ – Стара Загора продължава да следи данните за качеството на атмосферния въздух в град Гълъбово и от мониторинговите пуктове в област Стара Загора.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн