Националният младежки конкурс за есе за пръв път с международно участие

STZAGORA.NET
*
Националният младежки конкурс за есе, организиран от Община Стара Загора, Народно читалище “Родина-1860″, клуб „Млад писател“ и вестник „Teen’spaper“, тази година е под надслов “Аз в бъдещето”. За първи път в него се включиха млади хора от България, Македония и Русия с общо 89 творби – 72 произведения на български, 3 творби на турски език, 3 материала от съседна Македония и 11 есета от Русия. Българските участници са от София, Плевен, Пловдив, Дряново, Петрич, Силистра, Гоце Делчев, Провадия, Вършец, Поморие, Бургас, Монтана, Димитровград, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик, Казанлък, Ловеч, Русе, с.Чепинци, общ. Рудозем, Кубрат, Дупница, Стара Загора, Варна, Белене и др.

Съгласно статута на конкурса тази година чуждоезичните материали бяха оценявани от съответни журита, за които езикът е роден (майчин), съответно за есетата на турски – жури от СНЦ “Етносвят България”, руските – от жури от Руския културно-информационен център в София.

Есетата на български език бяха оценявани от жури в състав: акад. Благовеста Касабова – литературен критик и писател – председател и членове: Даниела Стоева – литератор и преподавател и Димитър Никленов – писател и драматург.

Във всяка категория творбите са разделени на две възрастови групи – до 13 години и от 14 до 18 години. Скоро ще станат ясни носителите на наградите, а самото награждаване ще се състои на 2 ноември (сряда) от 13.30 часа в Зала 33 на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Информация за журито:

Акад.Благовеста Касабова – литературен критик и писател. Дълги години работи като редактор в издателство “Народна младеж”. Сега е първи зам.-главен редактор в литературния вестник “Новият Пулс”. Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат. Автор е на 15 книги, между които “Калина Малина” (1970), “Трайко Симеонов” (1982), “Първообраз на света” (1990), “Богородица на свободата” (за Баба Тонка Обретенова; 1990), “Ръми в душата ми” (за Мара Белчева; 1995), “Попътни размисли” (1999), “Чудотворката” (за Фани Попова-Мутафова; 2000), “Днес и преди” (2000), “Минало неотминало” (2000).

Даниела Стоева – дългогодишен преподавател по литература, сега учител в СОУ „Васил Левски“, Стара Загора.

Димитър Никленов е автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставяни в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, английски, френски, испански, турски, руски и в Македония. Член е на Съюза на българските писатели. Понастоящем ръководител на Клуб “Млад писател” при Народно читалище “Родина-1860″, Стара Загора.

Рецензии на журито за конкурса:

“В постъпилите повече от седемдесет творби и разпределени в две възрастови групи: до 13 години и над тринадесет до 18 години, впечатлението като председател на журито от произведенията на участниците в конкурса са много добри. Открояват се интересни разсъждения, емоции, мисли и мечти за бъдещето в много аспекти.

Някои от авторите мечтаят за бъдеще в по-прагматична насока, примерно добра работа и добра заплата, материална осигуреност и добро образование. Други се представят бъдещето като духовно и нравствено развитие и усъвършенстване – в смисъл да лекуват, да пазят и защитават природата, да работя за просперитета на родината, да помагат на нуждаещите се. Те искат не само за себе си пълноценно, но и да работят за по-добър и достоен живот на народа български.

Има есета, които по същество са приказки или разкази. Интересни са като сюжет, езикът на който са написани е добър, няма забележими граматически грешки, но не отговарят на изискванията на жанра ЕСЕ. Също има и стойности текстове, които са по-близко до журналистиката, навярно авторите им в бъдеще ще станат талантливи журналисти.

Като цяло конкурсът е на висота. Не прочетохме нито един текст, който да е написан невежо и неграмотно. Личи си, особено от участието на няколко литературни клубове, че имат добри учители. В този смисъл ми се иска да спомена литературните групи от Провадия, Раднево, Казанлък, Монтана, Кърджали и още няколко. Журито единодушно прие да награди есета, които са български по дух, авторите им мечтаят да работят като пораснат за защита на българщината във всички аспекти – култура, изкуство, духовност, език, вяра, т.е. млади хора, които виждат бъдещето в родината си, написани са на жив, хубав език и са синтезирани като мислене.

За съжаление наградите са определени по статут и ние трябва да се съобразяваме с него. Ако зависеше само от журито, щяха да бъдат наградени поне половината участници. Особено ни радва фактът, че млади хора от цялата страна участват в конкурса „Аз в бъдещето“, че са талантливи, обичат да четат и творя и обичат родината си, че са умни и образовани. Да поздравим наградените и да пожелаем на останалите да не се отказват да пишат, и то не само есета – най-трудния и сложен жанр, а и в останалите жанрове – разкази, романи, поезия, журналистика и публицистика. Навсякъде могат да проявят таланта си.”

Председател на журито: акад. Благовеста Касабова

***
“Темата на конкурса за есе: ”Аз в бъдещето”, очевидно е провокирала творческия импулс у младите автори и те представят впечатляващи като количество и като качество произведения на художествената словесност. Есетата на участниците показват оригиналност в интерпретирането на темата. Представени са интересни визии на бъдещето, разгърнати са смели мечти, разкрита е вярата в хуманното начало у всекиго от нас.

Много от есетата демонстрират овладяно майсторство в творческото писане, интелектуална и емоционална зрялост. Откроени са важни проблеми на нашето съвремие и е изразена надежда, че бъдещето ще намери начин да ги разреши. И най-важното – авторите искат да участват активно в това разрешаване на проблемите, в преобразяването на света към по-добро – със слово и с дела, като лекари, учители, еколози, художници, музиканти… и преди всичко като добри хора.

При наличието на толкова ангажиращи въображението и предизвикващи емоционален отзвук творби е трудно да се отличат само по три за всяка от възрастовите групи.”

Даниела Стоева – литератор, член на журито
Димитър Никленов – писател, член на журито
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн